logo F1zpravy.czF1online.sk

Pod Norrisovo vypadnutí se podepsal Esteban Ocon: To je smůla

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2024

Šok pro McLaren a jeho týmovou jedničku. Lando Norris vypadl v Baku už v Q1 a jeho naděje na vítězství či pódium jsou ze sedmnáctého místa spíše v rovině sci-fi. V kvalifikačním selhání mělo znovu prsty strategické oddělení týmu, ale zejména jeden ze soupeřů.

Při výrazné evoluci tratě si McLareny nechaly druhé pokusy na úplný závěr. Nevadilo by, že obuly už použité pneumatiky, protože Piastri i Norris se časově zlepšovali a pokud by kola dokončili, oba by s přehledem postoupili.

Pokud však bojujete o titul, nemůžete si dovolit riskovat. V Baku vždy hrozí červené či žluté vlajky, a právě ty ve třetím sektoru postihly Landa Norrise kvůli pomalému Alpinu.

Esteban Ocon v posledním kole vůbec nikam nespěchal. Poprvé svou extrémně pomalou jízdou způsobil žluté vlajky za šestou zatáčkou a Max Verstappen měl štěstí, že maršálové je stáhli pár vteřin před tím, než se na tento úsek dostal obhájce titulu. V opačném případě by do Q2 zřejmě ani on nepostoupil.

Francouzský pilot se následně vůbec nechtěl rozjet a cestou do boxů stihl maršály opět dostat do pomykova. Když za šestnáctou zatáčkou v nájezdu na cílovou rovinku opět výrazně zpomalil, maršálové si zřejmě mysleli, že jde zastavit podobně jako ve třetím tréninku, a na pár vteřin vyvěsili žluté vlajky: právě tehdy, když kolem projížděl Lando Norris.

„Viděl jsem Ocona na levé straně, proto jsem musel sundat nohu z plynu,“ potvrdil Lando Norris, proč nedokončil své poslední kolo a předčasně zamířil do boxů. Na další pokus mu už nezbývala energie v baterii a především čas.

„Auto bylo dobré. Všichni stihli odjet i druhé pokusy, já ne. Jednoduše jsem měl smůlu, to je celé,“ konstatoval zroněný Norris před mikrofony.

Můžeme mluvit o smůle, každý však jde štěstí naproti. McLaren to úplně zbytečně nechal na závěrečné vteřiny a krutě na to doplatil. Norris vypadl v Q1 poprvé od loňského Las Vegas a vůbec poprvé v sezóně nepostoupí oba McLareny do Q3.

„Je to tak, jak to je. V neděli nás čeká dlouhý závod. Mám v záloze nějaké dobré pneumatiky, takže je třeba věřit. Neměl jsem ještě čas nad tím moc přemýšlet, ale stále můžu dosáhnout dobrého výsledku,“ pokračoval britský pilot.

Tolik se mluvilo o „papájových pravidlech“, že je v neděli zřejmě ani neuvidíme, protože Piastri a Norris budou na opačných koncích startovního pole. Lando se tedy může koncentrovat jen na svůj závod a nebude muset řešit předjížděcí manévry od svého kolegy či podivné strategické tahy.

„Auto je fakt rychlé. Kdybych své kolo dokončil, dostal bych se na druhé místo. Je to fakt frustrující, ale nic se nedá dělat. Stále věřím, že v neděli to může být dobré,“ uzavřel Lando Norris.

Související zprávy

Diskuze