logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris o titulovém boji: Max může všechno ztratit, já můžu jen získat

Lando Norris
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:46

McLaren nadále soupeří s Red Bullem v obou šampionátech. Forma tohoto týmu v posledních měsících graduje a v Baku jsme se po více než dvou letech dočkali změny na čele týmového šampionátu. Vedení se ujal McLaren, ale ten chce kromě konstruktérského titulu i titul jezdecký.

Pokud chce stáj z Wokingu vybojovat v této sezóně obě mistrovské koruny, Lando Norris se musí rychleji dotahovat na Maxe Verstappena. Po mocném nástupu Red Bullu v úvodu sezóny se piloti McLarenu dotahují, ale je otázkou, zda se dotahují dostatečně rychle.

Matematicky má největší šanci Norris, který však v posledních měsících ztrácel spoustu bodů. Jeho McLaren na okruzích dominoval, ale ztráta na Verstappena je stále poměrně velká – 59 bodů. Jelikož jeho tým má nejrychlejší auto, v posledních měsících se tlak očekávání přenesl na Landa, který tomu však zcela nerozumí. Podle jeho slov není tím, kdo může všechno ztratit.

„Max může všechno ztratit, já momentálně můžu jen získat,“ řekl Norris k boji o titul. „Když se vrátíte na začátek roku, Red Bull stále dominoval a vyhrál čtyři nebo pět velkých cen. Max získal prvních osm pole position v sezóně a poráželi nás větším rozdílem, než my momentálně porážíme je.“

„V současnosti má Red Bull menší potíže, než jsme měli my na začátku sezóny. Podařilo se nám to otočit a já pevně věřím, že pořád můžeme vše velmi rychle obrátit v náš prospěch. Opravdu si myslím, že jen v posledních dvou závodech ztráceli v kvalifikaci a hlavně v závodě. Lidé by se měli podívat, které skutečnosti jsou očividné, a ne vynášet soudy nebo generalizovat,“ vzkázal Norris.

Přesto je Lando stále „jen“ dvojnásobným vítězem velké ceny. Při pohledu na formu jeho monopostu mělo být toto číslo vyšší a dnes by možná už měl jednu ruku na poháru. Podle slov britského závodníka se však jeho přístup mezi prvním vítězstvím v Miami a (zatím) posledním v Zandvoortu diametrálně změnil.

„Podívejte se, jak jsem slavil v Miami, a porovnejte si to se Zandvoortem. V Nizozemsku jsem ve skutečnosti příliš neslavil, bylo to jen pár pěstiček a pár úsměvů, ale to je všechno,“ připomněl Norris.

„Kdybych úplně ztratil šanci na titul, pravděpodobně bych slavil víc, ale věděl jsem, že je to jen další krok k něčemu většímu. Měl jsem pocit, jako kdyby to ten den mělo menší význam,“ dodal Angličan.

Související zprávy

Diskuze