logo F1zpravy.czF1online.sk

Podle Wolffa i Hornera měla FIA řešit Verstappenovy nadávky jinak

Max Verstappen a Christian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 9. 2024

Snad nikdo kromě Mohameda bin Sulajema nesouhlasí s tím, jak se Mezinárodní automobilová federace zachovala k Maxi Verstappenovi za jedno neslušné slovo na tiskové konferenci. Ještě i samotným komisařům to bylo trapné, ale neměli na výběr a museli Nizozemce potrestat. I šéf Mercedesu Toto Wolff se postavil na stranu pilota Red Bullu a odkazuje, že takhle se to nedělá.

Za poslední rok byli jezdci a šéfové týmů předvoláni za všechno možné. Günther Steiner se loni nepěkně vyjádřil na adresu komisařů a šel “na kobereček”; v Kataru v roce 2021 se na traťového maršála, který mával žlutou vlajkou, obořil Christian Horner; Toto Wolff a Fred Vasseur se zase museli dostavit ke komisařům loni v Las Vegas, když se oba vulgárně vyjadřovali na tiskové konferenci.

Oba tehdy dostali „jen“ varování, ale Max Verstappen letos inkasoval trest, což hodně pobouřilo ostatní piloty, ale také šéfy týmů. „Komisaře jsem navštívil loni v Las Vegas a byl to dost veselý zážitek! Šel jsem tam spolu s Fredem, který vypadal více ustaraně,“ vzpomíná Toto Wolff.

„Řekl jsem jim: ‚Do ředitelny si mě předvolali poprvé od mých školních let a slibuji, že tentokrát je to naposledy.‘ Říkají, že vulgární nadávky a neslušnost ve vysílačce by se neměly stávat, prý je to neuctivé ke druhé straně a sledují to lidé doma v obývácích. Ovšem to slovo na ‚F‘ je součástí běžné komunikace a jde spíše o kontext než o samotné slovo,“ vysvětlil Wolff.

„Chceme emoce, chceme syrové okamžiky a chápeme, že jezdci se dostávají do extrémních situací. Pokud to dokážeme zmírnit, tak to bude dobré pro všechny, ale to slovo na ‚F‘ bych nezakazoval, protože podle mě se dá vyjádřit i hůře,“ pokračoval Rakušan.

„Nemyslím si tedy, že použití toho slova na tiskové konferenci je nejhorší věc, ale dobře, přizpůsobíme se a budeme si dávat pozor. Udělat to takhle je civilizovanější cesta,“ vysvětlil šéf Mercedesu.

I podle Christiana Hornera z Red Bullu měla FIA zvolit odlišný přístup, ne si ostentativně předvolávat Verstappena a veřejně ho trestat. Takové věci se běžně řeší za zavřenými dveřmi. Kromě toho, kodex chování (zahrnuje i jazyk a vyjadřování) existuje již dávno a jeho pravidla jsou všem známá.

„Max dal jasně najevo, co si o tom myslí,“ řekl Horner. „Ano, piloti jsou vzory pro všechny, ale zároveň je to součást běžného jazyku. Podle mě by bylo lepší, kdyby se k tomu přistoupilo trochu odlišně a vyhnulo se jakýmkoli nepříjemnostem.“

„Nevím, kolik toho řekl na poslední tiskovce FIA, ale asi ne mnoho. Viděli jsme i členy královské rodiny, jak řekli fotografům, ať už konečně udělají tu poj**ou* fotku. Reakce by tedy měla být úměrná prohřešku,“ vzkázal Horner.

Související zprávy

Diskuze