logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris o ukradeném bodu za nejrychlejší kolo: Kdyby se to opakovalo, musíme zpozornět

Lando Norris
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala18. 10. 2024

Lando Norris mohl mít na kontě o jeden bod víc, kdyby mu ho Daniel Ricciardo na konci VC Singapuru „neukradl“. Ujišťuje, že na Australana nemá těžké srdce, ale zdůrazňuje, že opakování takové situace by v McLarenu začali brát vážně.

Náskok Maxe Verstappena se postupně zmenšuje, ale ne tempem, které by fanoušky McLarenu přivádělo do euforických stavů. Mohou za to chyby jezdce, týmu, váhání s týmovou režií, nešťastné souhry okolností a nakonec i nejrychlejší kolo Daniela Ricciarda ze Singapuru.

Oba týmy Red Bullu vehementně odmítaly, že by se jakkoli snažily pomoci Maxi Verstappenovi. Prý šlo jen o upřímné rozloučení s Formulí 1. Každý si z toho může vzít to své, ale hlavní Verstappenův rival necítí křivdu.

„Je možné, že na konci roku tohle rozhodne. Pokud tomu tak bude, tak co už,“ řekl Lando Norris po příjezdu do Austinu. „Lidé však takové věci dělali roky. Vím, že načasování je zvláštní a lidé rychle přicházejí s nějakými závěry, ale závisí to na okolnostech. Tyto byly jedinečné.“

„Daniel věděl, že je to jeho poslední závod. Kdyby nebyl a jen by se rozhodl zajet nejrychlejší kolo, tak by nad tím visel větší otazník a pravděpodobně bychom na to jako tým více poukazovali,“ zamyslel se rodák z Bristolu.

Ricciardo se však nerozhodl sám zajet nejrychlejší kolo závodu, ale dostal pokyn od svého závodního inženýra. Nabízela se proto otázka, zda by stejný pokyn dostal, i kdyby byl v tu chvíli držitelem nejrychlejšího kola Max Verstappen, a ne Lando Norris. Je jisté, že juniorský tým by měl v tom případě mnohem menší motivaci dopřát Ricciardovi takové rozloučení.

Aby se do budoucna předešlo podobným, byť i nevinným kontroverzím, FIA počínaje sezónou 2025 bod za nejrychlejší kolo vymaže z pravidel. Zřejmě však jde spíše o preventivní krok než přímou reakci na Singapur – alespoň podle Landa Norrise by tomu tak mělo být.

„Vím, že mění pravidla s výhledem na příští sezónu. Myslím si však, že bychom se na to měli více ptát, kdyby se taková věc opakovala, nebo kdyby se stala tento či další víkend,“ pokračoval Norris, který volil chápavý pohled v souvislosti s Danielem Ricciardem; vždyť z padoku v Singapuru se měl s Australanem dlouho loučit a dokonce odcházet z okruhu jako předposlední.

„Nechci říct, že to akceptuji, protože to byl jeho poslední závod. Ono to totiž nemělo žádnou relevanci na jeho nebo jejich šampionát, ale bylo to něco, o co jsem byl ukrácen. Daniela bych však nikdy neobviňoval, ani je bych neobviňoval,“ ujišťuje. „Pokud to bylo uděláno s úmyslem, tak s tím samozřejmě nesouhlasím a nemyslím si, že by s tím souhlasila Formule 1.“

S bodem za nejrychlejší kolo obecně Norris nemá problém a připomněl, že na rozhodnutí zrušit ho neměl vliv. „Pokud by se takové věci opakovaly, myslím si, že je to správné [zrušit]. Nemyslím si však, že by se měla pravidla měnit jen proto, že lidé se na to po Singapuru ptali. Se mnou to nemá nic společného, je to spíš věc týmových manažerů, ne naše.“

Související zprávy

Diskuze