logo F1zpravy.czF1online.sk

Proč Steiner neangažoval Ricciarda? Neviděl jsem jiskru v jeho očích

Günther Steiner
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 00:14

Kariéra Daniela Ricciarda je plná křižovatek a rozporuplných rozhodnutí. Když opustil Red Bull a přijal lukrativní nabídku od Renaultu, už se nikdy nevrátil do kokpitu top týmu. Když odcházel z McLarenu, mluvilo se o zájmu několika týmů ze zadních pozic, ale Daniel se nakonec vrátil do Red Bullu jako rezervní jezdec. Günther Steiner nyní vysvětlil, proč ho neangažoval do týmu Haas.

Americká stáj na konci roku 2022 řešila jezdeckou otázku. V jednom monopostu se při nečekaném návratu do F1 dařilo Kevinu Magnussenovi, ale osud Micka Schumachera zůstával nejistý. V show Drive to Survive na Netflixu se objevil krátký útržek rozhovoru dánského závodníka s tehdejším šéfem Haasu, kde se Kevin zeptal, proč tým nesáhne po Ricciardovi.

„Nemůžeme si ho dovolit, chce minimálně deset milionů,“ řekl tehdy Tyrolan. Kromě toho před dvěma lety odkázal novináře přímo na Ricciarda, když se ho ptali, proč místo Schumachera nevezme Daniela. „Nevím, možná se zeptejte jeho, proč za nás nechce jezdit,“ odpověděl tehdy ještě jako šéf Haasu.

Dnes už Steiner není šéfem Haasu, ale nadále se pohybuje po paddocku a využívá svých dlouholetých zkušeností v roli experta a komentátora. V exkluzivním rozhovoru pro PlanetF1.com řekl, že se Ricciarda nikdy nepokoušel získat. Přiznal však, že i kdyby se o to pokusil, neměl by na něj peníze.

„Ne, nezkoušel jsem to,“ prohlásil. „Mluvil jsem s ním, ale nebyl jsem si jistý, jestli je připravený vrátit se k závodění.“

„Neviděl jsem jiskru v jeho očích. Nevěděl jsem, jestli to bude správné rozhodnutí, a stejně jsme si ho tehdy nemohli dovolit. Nikdy jsme neměli žádné peníze. Žebráci si nemohou vybírat,“ řekl Steiner.

Kromě toho vyvstala otázka, zda Ricciardo vůbec stojí za ty peníze. Od Renaultu i McLarenu dostal štědrý plat, ale svými výkony neohromil. Jistě, můžete říct – a i sám Ricciardo tvrdil, že rok 2020 možná patřil k jeho osobně nejlepším, ale nikdo si toho kvůli výkonům vozu nevšiml –, že v barvách francouzského týmu porazil své týmové kolegy a až v McLarenu se mu přestalo dařit. Ke konci sezóny 2022 však panoval zcela jiný pohled na kariéru Australana.

„Po odchodu z Renaultu měl problémy. Nevím, proč se to stalo. Samozřejmě, talent mu určitě nechyběl, protože ten nikdy neztratíte. Myslím si, že šlo spíše o tlak. Už se s ním nedokázal vyrovnat a nepřijal, že už není alfa, ale beta samec,“ míní Steiner.

„Možná měl počkat déle po odchodu z McLarenu. Když se vrátil, neměl za sebou tak dlouhou pauzu. Nahradil jezdce s nedostatečnými výkony, takže nepřišel do klidné situace. Když odešel z Renaultu, šlo to s ním od deseti k pěti a úplně se mu to vymklo z rukou,“ dodal Steiner.

Související zprávy

Diskuze