logo F1zpravy.czF1online.sk

A jsem připraven opět dělat bordel, směje se Magnussen

Kevin Magnussen
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 15:33

Kevin Magnussen je zpátky! Po Velké ceně Ázerbájdžánu, kterou byl nucen strávit doma s rodinou, se vrací s velmi dobrou náladou, a co je důležitější, s čistým štítem. Před víkendem v Singapuru proto žertuje, že je opět připraven přinést zkázu na formulové okruhy.

Osud Kevina Magnussena byl zpečetěn po souboji s Pierrem Gaslym na VC Itálie. Mnozí jezdci včetně Gaslyho považovali dva trestné body pro Dána za příliš přísné, ale s verdiktem se už nic nedalo udělat. Dán si tak týden odpočinul, Oliver Bearman nasbíral zkušenosti a teď se všechno může vrátit do starých kolejí.

„Ano, přesně! Dostanete trest, pak se vrátíte a jste maximálně připraveni opět dělat bordel!“ žertoval Kevin Magnussen, když se ho na penalizaci zeptali novináři. „Je to vtipné, jak to funguje. Nemělo to na mě až takový vliv. Když jsem měl tolik bodů na kontě, bylo dost otravné vědět, že když se něco příště stane, dostanu závodní distanc.“

„Je fajn, že to už není jeden z faktorů, ale nemyslím si, že by to nějak ovlivnilo styl mé jízdy. Snažil jsem se říkat si: teď potřebuji udeřit a ať se stane, co se má stát,“ popsal svůj přístup před udělením penalizace.

Do konce sezóny nám zbývá sedm velkých cen, což už Magnussenovi zřejmě bude stačit k tomu, aby nenasbíral potřebných dvanáct trestných bodů. Mimochodem, jejich počet se od zavedení tohoto systému v roce 2014 nezměnil, přestože tehdy jsme měli jen 19 závodů a dnes jich je až 24. I proto někteří piloti volají po přehodnocení pravidel.

Magnussen, který sledoval poslední závod ze své posilovny, kterou má doma, to vidí podobně. Systém není dobrý. „Cítím, že i FIA ví, že to není správné. Snad se otevřou a uvědomí si, že jezdcům musí důvěřovat,“ odkazuje Dán, který je velkým zastáncem přístupu k závodění v USA, kde se nevyšetřuje každý jeden kontakt.

„Samozřejmě jsou i věci, u kterých musí přitvrdit, jako změna směru při brzdění, reagování na pohyb. Některé nebezpečné věci je třeba zarazit. U drobností to však nechte tak,“ navrhuje jisté uvolnění.

V opačném případě nebudeme svědky vzrušujících závodů a napínavých soubojů. „Podle mého názoru není pro F1 dobré, že takto omezuje závodění. Nemáte z toho dobrý pocit, když váš milovaný sport se mění stylem, který neschvalujete. Já mám rád tvrdé závodění a myslím si, že to je ta krásná věc na motorsportu — souboje. Být na limitu či těsně nad ním — vaše závody se vyvíjejí podle toho, zda jste těsně nad limitem nebo pod ním.“

„Mám pocit, že v tuto chvíli trestají maličkosti. Já osobně jako fanoušek Formule 1 bych chtěl vidět, aby se tento sport opět uvolnil a umožnil tím skvělé soupeření na trati,“ doplnil Magnussen.

Související zprávy

Diskuze