logo F1zpravy.czF1online.sk

Webber vychválil Piastriho: Lidé zapomínají, že nedostával vylepšení jako první

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Cesta Oscara Piastriho ve Formuli 1 je (zatím) krátký, ale zato intenzivní příběh. Po interesantním rozchodu s Alpinem (francouzský tým s ním zapomněl podepsat smlouvu) zakotvil v McLarenu a už rok a půl po zahájení své formulové kariéry bojoval o vítězství. Za takový progres nevděčí jen svému talentu nebo svému týmu, ale také manažerovi Marku Webberovi, který si svého svěřence pochopitelně velmi hlídá.

Piastri byl v neděli v Baku hlavní hvězdou show. Nejenže vyhrál závod, ale dokázal to vskutku velkolepým způsobem. Po krásném předjížděcím manévru na Charlese Leclerca se dokázal třicet kol velmi úspěšně bránit, nesložil se pod tlakem a nakonec projel pod šachovnicovou vlajkou jako první. Na mladíka se zkušenostmi z 39 startů v F1 to byl vskutku pozoruhodný výkon.

„Po celý rok byl velmi konzistentní, velmi rychlý za každých podmínek a jeho jízda v Baku byla jedna z nejlepších, jakou jsem z jeho strany viděl,“ řekl bývalý pilot a dnes manažer Mark Webber. „Byl pod velkým tlakem, dobře se bránil a předvedl rozhodný manévr v souboji s jezdcem světové třídy. Charles Leclerc je na této trati hotový kouzelník a porazit ho tady je dost velká věc.“

Mark se po skončení závodnícké kariéry objevoval v paddocku hlavně jako komentátor. Nyní je však hrdým manažerem australského supertalentu a jeho přítomnost je velmi silná. Webber je nesmírně zkušený a dobře zná zákoutí týmové politiky. Někdy to vypadá, že Piastri si lepšího „anděla strážného“ ani nemohl přát a Oscar pod vedením svého manažera postupuje mílovými kroky.

„Obě vítězství jsou pro něj velmi speciální, ale zvítězit takovým stylem – hodně se toho naučil, v prvním stintu se držel za Charlesem a nakonec zůstal na trati déle, takže se musel bránit před Sergiem. Dokázal to a poté se pustil do boje o vítězství. Odjet takový závod, na takovém místě, disciplinovaně, doručit manévr a pak vést závod je přinejmenším výkon hodný světové třídy,“ vychvaluje svého svěřence Webber.

„Lidé zapomínají, že v Miami nedostal vylepšení, ale od toho závodu sbíral hodně bodů, ne-li úplně nejvíce ze všech. Lidé se na to podívají na první pohled a řeknou si, že nemá dost bodů, ale je to věc úhlu pohledu. Odvedl neskutečnou práci stejně jako Lando a celý McLaren,“ dodal Webber.

Související zprávy

Diskuze