logo F1zpravy.czF1online.sk

Colapinto má čtyři body! Chci dokázat, že si zasloužím místo v F1

Franco Colapinto
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2024

Logan Sargeant získal při 36 startech ve Formuli 1 s týmem Williams jeden bod, Franco Colapinto má po druhém závodě na kontě už čtyři body! Argentinský závodník se ocitl v tom nejkrásnějším snu, v Baku podal excelentní výkon a jeho tým přeskočil Alpine v Poháru konstruktérů. Není divu, že Franco a celá garáž Williamsu zářili spokojeností.

Jamesi Vowlesovi tento tah vyšel, o tom není pochyb. Colapinto je už před Sargeantem a pokud bude se svým týmem pokračovat v těchto výkonech, aktuálně osmé místo v celkovém hodnocení nemusí být pro stáj z Grove maximem.

Nejlepší na tom je, že Argentinec teoreticky nepotřeboval na body závěrečnou nehodu Carlose Sainze a Sergia Péreze. I bez ní by skončil desátý a zaznamenal by historický úspěch. I když jeho jméno ve Formuli 1 nikdo nečekal a pro Williams je v podstatě improvizovaným řešením, Franco dokazuje, že si zaslouží sedačku na plný úvazek.

„Jsem strašně hrdý na tým. Všichni odvedli vynikající práci a opravdu si zaslouží tento výsledek. Už je to dlouho, co jsme měli obě auta v nejlepší desítce, nemluvě o nejlepší osmičce. Je to pěkný výsledek…“ začal Colapinto svou odpověď pro televizi Sky, když ho polil šampaňským jeden z mechaniků.

„Jako tým jsme si to zasloužili. Ukázali jsme, že dokážeme bojovat o body a vrátit se do Poháru konstruktérů. Byl to jen můj druhý závod, ale přede mnou je toho ještě mnohem víc. Snažím se ukázat, co je ve mně; a chci dokázat, že si zasloužím místo ve Formuli 1. Je to pro mě úžasná příležitost,“ dodal spokojeně argentinský závodník.

Pro Williams je to zlatých deset bodů. Před Baku jich měl tým na kontě osm, takže je to velký výsledek. Na Haas ztrácí stáj z Grove momentálně třináct bodů a na RB osmnáct bodů. Je to stále daleko, ale ani v tomto patře Poháru konstruktérů ještě není o všem rozhodnuto.

„Je to fantastický pocit a jsem velmi hrdý na tým,“ zopakoval Colapinto v rozhovoru pro F1 TV. „Společně jsme dosáhli něčeho neuvěřitelného. Mám velkou radost z naší práce. Tyto body si vyžádaly velké úsilí a už při mém druhém závodě s Williamsem jsme se posunuli o příčku výš v Poháru konstruktérů. Spolu s Alexem jsme tento víkend posbírali spoustu bodů a je to úžasný výsledek pro tým.“

„Je to něco výjimečného. Jak jsem řekl už minule, je to pro mě splněný sen. Musíme takto pokračovat a před námi je ještě dlouhá sezóna. Je to ovšem skvělý začátek a velká motivace pro celý tým,“ dodal Colapinto.

Související zprávy

Diskuze