logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen udělal chybu při volbě nastavení: Checo vypadal mnohem komfortněji

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík15. 9. 2024

Max Verstappen utržil v Baku možná nejhorší porážku v interním souboji od odchodu Daniela Ricciarda z Red Bullu. Nizozemský šampion se nesmírně trápil, stěžoval si na svůj monopost a v závěru ho předjel i z patnáctého místa startující Lando Norris. Po závodě tedy Max neměl mnoho důvodů ke spokojenosti, ale nějaké se přece jen našly.

Navzdory nedělnímu neúspěchu neztratil Verstappen v boji o titul příliš mnoho bodů a Red Bull v rukou jeho týmového kolegy ukázal vítězný potenciál. Nizozemec nebyl spokojený už po kvalifikaci, když označil poslední změny nastavení za důvod porážky. Samozřejmě, s pravidlem parc fermé nemohl nastavení změnit a problémy se zopakovaly i v neděli.

„Byl to pro mě těžký závod. Upřímně, už v kvalifikaci jsem cítil, že naše poslední změny nastavení nešly správným směrem. Myslím si, že jsme za to zaplatili i v závodě. Vysvětlení asi bude tak jednoduché, protože Checo měl mnohem lepší závod a vypadal mnohem komfortněji,“ konstatoval po závodě Max Verstappen pro televizi Sky.

„Před kvalifikací jsme při volbě nastavení vyzkoušeli něco odlišného, ale to nefungovalo. Vyhráváte a prohráváte jako tým. Samozřejmě nejsem spokojený s tímto výkonem, ale někdy vám takové změny na poslední chvíli vyjdou. Těsně před startem kvalifikace uděláte tato rozhodnutí a auto se díky tomu dá dohromady. Bohužel, tentokrát se to nepodařilo,“ dodal nizozemský závodník.

Zatímco Pérez v čele pronásledoval bojující duo Piastri–Leclerc, Verstappen se propadal stále hlouběji a hlouběji. Tempo jeho Red Bullu nestačilo na Landa Norrise na starých pneumatikách a když pilot McLarenu přezul, ve druhém stintu se snadno dotáhl a předjel Maxe. Spolu s nejrychlejším kolem tak získal na svého rivala cenné čtyři body.

„I když to byl pro mě špatný víkend, neztratili jsme mnoho bodů. To je asi jedno z pozitiv, které si můžu odnést, ale také víme, že si dokážeme počínat mnohem lépe. Příště máme před sebou další pokus,“ řekl Verstappen.

Toho si ještě po závodě povolali na kobereček komisaři za předjíždění během virtuálního safety caru. Podobně jako někteří další se provinil tím, že předjížděl v dojezdovém kole, ale fáze VSC trvala i po odmávání závodu šachovnicovou vlajkou. „Pokud mám být upřímný, tak jsem nepředjížděl během fáze VSC; projeli jsme cílem, závod skončil a už i v minulosti se stalo, že všichni udělali totéž. Jsem tedy trochu překvapen, že to vyšetřují,“ uvedl Verstappen.

Související zprávy

Diskuze