logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris si nedělá velké naděje: Doufám, že se mýlím…

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala15. 9. 2024

V této sezóně Max Verstappen jen třikrát startoval z horší než páté příčky. Nyní tomu bude opět tak, což by byly pro McLaren a Landa Norrise skvělé zprávy, kdyby on nestartoval o devět pozic níže. Zdá se tak, že ani další slabší víkend v podání Red Bullu nevyužije. V sobotu z něj bylo cítit i jistou míru rezignace.

Pokud se v neděli Maxi Verstappenovi podaří navýšit svůj náskok v čele šampionátu byť jen o jediný bod, tak Lando Norris bude muset v zbývajících víkendech nasbírat v průměru alespoň o 9,14 bodu více než jeho rival v boji o titul. Vzhledem k tomu, že v této sezóně něco takového dokázal jen jednou, když Verstappen vypadl v Melbourne, tak to by byl zřejmě konec Norrisovým nadějím.

Situace je vážná a každá pomoc bude dobrá. Když se však Lando Norris ocitl před novináři, padla i dost překvapující otázka: Očekává v neděli pomoc Oscara Piastriho, o které se už tak dlouho mluví? „Ne, to by byla hloupost.“

Úkolem Oscara Piastriho bude získat co nejvíce bodů do konstruktérského šampionátu, ne obětovat se, aby jeho kolega minimalizoval škody. Ten si bude muset prorazit svou vlastní cestu, ale navzdory velmi dlouhé cílové rovince, která by měla předjíždění umožnit, to nevidí růžově.

„S předjížděním je to tady horší, než si všichni myslí. Doufám, že se mýlím a budeme mít spoustu šancí, ale nečekám to. Ze sedmnáctého místa nemám velká očekávání,“ řekl Lando Norris ještě před diskvalifikací Pierra Gaslyho, která ho posunula o jednu pozici výše.

„Myslím si, že všechno budeme muset zvládnout s pomocí strategie, protože se zde nedá předjíždět. Vzadu je spousta aut, která nasadila malá křídla a doufají v nejlepší,“ vysvětlil kořen problému. „Pro mnohá jiná auta je nemožné je předjet.“

Ázerbájdžán je však známý bláznivými závody. Bezpečnostní vůz jsme na trati neviděli už od VC Španělska a statisticky je jeho zásah v Baku zapotřebí v 57 procentech případů. McLaren tomu bude muset přizpůsobit taktiku.

Pokud se safety car neobjeví, musí věřit, že se Norris nezasekne. „Auto je rychlé. Zbývá nám doufat, že nám to zahraje do karet a dostaneme se na volnou trať, ale na městském okruhu se všichni seskupí. Jste zahnáni na nějakou pozici a mnohdy s tím neumíte mnoho udělat. Doufám v to nejlepší, ale nečekám nic moc, pokud do hry nezasáhne strategie.“

Související zprávy

Diskuze