logo F1zpravy.czF1online.sk

Colapinto po fenomenálním výkonu: Splnil se mi sen

Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2024

Sobota byla dnem nováčků. Oliver Bearman v Haasu porazil Nica Hülkenberga a Franco Colapinto zase zkušenějšího Alexe Albona. Mladý Argentinec je prvním zástupcem své země od roku 1982 a Carlosa Reutemanna, který se v kvalifikaci dostal do elitní desítky. Říká, že se mu tím splnil sen.

Alexe Albona v přímém kvalifikačním souboji nedokázal porazit žádný jeho týmový kolega už od VC Velké Británie 2022, kdy se to podařilo Nicholasovi Latifimu. To, na co Logan Sargeant neúspěšně čekal od začátku loňského roku, se Colapintovi podařilo hned ve druhé velké ceně v kariéře. Jistě, mohli bychom připomenout, že mu pomohly problémy Alexe Albona, ale faktem zůstává, že se Colapinto musel dostat do pozice, aby z toho dokázal profitovat. Štěstí šel naproti díky postupu do Q3.

Franco Colapinto v pátek politoval mechaniky, že jim svou nehodou přidělal tolik práce a oni nestihli jít ani na oběd, ale v sobotu jim to vynahradil. “Dnes bylo fajn, že jsem jim vrátil něco z toho, co mi dali. Jsem velmi šťastný. Ještě nás čeká dlouhá cesta, ale dostat se do Q3 je velmi důležitý moment.”

“Odjel jsem výborná kola. V každém jednom kole jsem jel naplno. Už se nemůžu dočkat neděle. Těším se na zítřek. Před první zatáčkou [na startu] bude poměrně krátká rovinka, ale jsem nadšený. Je to úžasná chvíle, můj první postup do Q3. Toto je chvíle, o které sní každý pilot,” rozplýval se zatím víc než jen adekvátní nástupce Logana Sargeanta.

Colapintův úspěch bychom přece jen mohli bagatelizovat problémy na druhé straně garáže, ale on to v tomto světle vůbec nevnímá. “Tohle je velmi důležitá chvíle pro Williams a pro mě splněný sen. Po pátku to bylo náročné, ale povedl se nám velmi dobrý comeback, takže jsme velmi šťastní.”

“Dosáhl jsem toho už na druhý víkend v F1, takže ani nemůžu být šťastnější. Byla to výborná kvalifikace. Po každém výjezdu na trať jsme jako tým odvedli dobrou práci,” pochválil i boxovou zídku, že mu pomohla dosáhnout “toho velkého, velkého cíle.”

Není třeba mít velké oči, ale ztráta 0,161 sekundy na Fernanda Alonsa mohla být ještě o něco menší. “Samozřejmě, byl bych ještě o trošku spokojenější, kdybych skončil před Astonem, ale udělali jsme jistý krok s nastavením, když jsme se pokusili trochu získat v posledním výjezdu na nových pneumatikách, ale úplně to nezafungovalo. Gumy nezvládly celé kolo.”

Související zprávy

Diskuze