logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez o nové podlaze: Toto je největší vylepšení auta v sezóně

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 9. 2024

V Red Bullu věří, že náročné období pomalu končí a s ním i zlaté časy konkurence. Sergio Pérez tyto naděje opírá o novou podlahu, která podle něj představuje nejvýraznější pokrok v aktuální sezóně.

Helmut Marko po víkendu v Monze avizoval, že červení býci by měli zesílit v Austinu. Do té doby prý bude třeba vydržet, což ale zatím vypadá lépe, než se očekávalo. Pérez věří, že v kvalifikaci se mohl dostat do první řady.

“Jsem trochu zklamaný, protože cítím, že ideální kolo by nás dostalo na druhé místo,” prohlásil Sergio Pérez, který v závěru Q3 jezdil relativně blízko za Maxem Verstappenem. Na cílové rovince mu to mírně pomohlo, ale ve druhém sektoru na to doplatil. “Měl jsem trochu špatný druhý sektor, kde mi utekla asi jedna nebo jedna a půl desetiny, ale to asi platí pro všechny. Ferrari je v jiné lize, ale být výše by bylo fajn.”

Red Bull však nyní nehledí jen na ázerbájdžánskou kvalifikaci, ale také na dlouhodobý vývoj v továrně. V pátek jako jeden z mála představil vylepšení na monopostu. Na papíře nešlo o nic průlomového, vždyť červení býci kromě upravené podlahy nenasadili nic dalšího, ale podle Péreze to představuje zlom v sezóně.

“Myslím si, že jsme to dobře otočili. Přinesli jsme vylepšení, které je podle mě největší v celé sezóně. Před pár závody jsme pochopili problém, nyní ho odstraňujeme. Snad se nám bude dařit i nadále, protože to bude klíčové k dosažení obratu této sezóny,” říká mexický závodník.

Pérez je takříkajíc ázerbájdžánským specialistou, a tak není divu, že se kvalifikoval poměrně vysoko a porazil týmového kolegu. Nicméně, bez vylepšení, která podle vyjádření Red Bullu mají pomoci autu za každých podmínek, by to prý nešlo.

“Kdybych měl monopost z posledních pár velkých cen, chybělo by mi sebevědomí. Celou sezónu jsme měli problémy s vyvážením auta. Určitě jsme udělali krok správným směrem a rozhodně jsme konkurenceschopnější v dlouhých i krátkých stintech,” potěšil se Checo.

Zajímavý je však sled událostí v Red Bullu. Pérez si celé měsíce stěžoval na problémy s monopostem a teprve po letní přestávce se k němu přidal Max Verstappen. Mexičan tehdy prohlásil, že už i Verstappen ví, o čem on tak dlouho mluvil.

Dnes můžeme říci, že piloti Red Bullu jsou si mnohem vyrovnanější. Jacquese Villeneuva zajímalo, jestli to Péreze naplňuje sebevědomím. “Já jsem o těchto problémech mluvil už nějakých deset velkých cen, nebo od poloviny loňského roku. Z hlediska vývoje jsme se vydali jistým směrem a jeden pilot je na něco citlivější než druhý. Max to až tak nepociťoval, ale v poslední době to začalo být tak extrémní, že začal mít podobné problémy.”

“Tým teď chápe, v čem spočívají ty problémy, což jsou skvělé zprávy. Otázka zní, jak rychle je dokážeme odstranit?” položil si řečnickou otázku, ale už si na ni neodpověděl. “Pokud uděláme ještě jeden krok tímto směrem, může se nám podařit obrat sezóny. Podle mě jsme přinesli největší upgrade roku. Udělat ještě jeden nebo dva kroky tímto směrem bude dobré.”

Související zprávy

Diskuze