logo F1zpravy.czF1online.sk

Piastri si brousí zuby na vítězství: Máme dobré závodní tempo

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl14. 9. 2024

Oscar Piastri dnes držel vlajku McLarenu a kvalifikoval se na druhém místě. Podle vlastních slov dnes na Charlese Leclerca neměl, to však nemusí platit pro nedělní závod. Australan touží po druhém kariérním triumfu.

Oscar příliš nezazářil v Q1, když se zachránil v poslední možné chvíli, ani v Q2, kdy byl ve spodní polovině TOP 10. Rozbalil to až v závěrečné části. Na první pokus obul jemně sjeté pneumatiky, se kterými se dostal na třetí místo. Na čerstvé směsi poskočil ještě o jednu příčku výš, když za sebe odsunul alespoň jedno Ferrari.

„V posledním kole jsem se dostal příliš blízko k bariérám, měl jsem tam pár náročných momentů. Snažil jsem se z toho vyždímat všechno. Možná jsem místy tlačil až příliš, ale nemyslím si, že jsem dnes měl na Charlese. Těším se i z první řady,“ konstatoval Oscar Piastri.

Páteční simulace naznačovaly, že McLaren by mohl být v závodním tempu silnější než v kvalifikačním. Na druhé straně, Ferrari už v Monze ukázalo, že udělalo v této oblasti také pokrok a dokáže dobře pracovat se svými pneumatikami.

„Jsem přesvědčen, že budeme rychlí. Na trati však bude sedm dalších aut, která nebudou výrazně pomalejší. Překvapilo mě, že Red Bull se nekvalifikoval výše. My jsme vypadali v pátek v dlouhých jízdách dobře, nicméně čtyři top týmy jsou tak blízko u sebe, že právě kvalifikace dělá výrazný rozdíl,“ konstatoval australský pilot, který by se samozřejmě rád po startu dostal na čelo.

Starty však papájovým v této sezóně příliš nevycházejí, a je zde ještě jeden důležitý faktor. „Samozřejmě, rád bych se na startu dostal do vedení, čistý vzduch by byl velmi prospěšný. Následování je zde velmi obtížné. Startuji však na špinavější straně, což mi zřejmě nepomůže. Uvidíme. Z této pozice můžu určitě bojovat o vítězství.“

Oscarovi Piastrimu zůstaly v Q3 jen jedny zcela čerstvé měkké pneumatiky. Svůj první pokus odjel na jemně sjeté sadě, při výrazné traťové evoluci to však nemělo výrazný negativní vliv na jeho šance.

„Na těch pneumatikách jsem předtím možná tlačil méně než půl kola. Pneumatiky se zde chovají zvláštně. Při výrazné traťové evoluci je čisté kolo víc než perfektní pneumatiky. Potěšilo mě, že jsem ve druhém pokusu ještě něco našel,“ pousmál se rodák z Melbourne.

Související zprávy

Diskuze