logo F1zpravy.czF1online.sk

Bearman si nadává za chybu: To měl být postup do Q3

Oliver Bearman
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 9. 2024

Kvalifikace v Baku přinesla řadu zajímavých příběhů. Skvěle se předvedli i dva nezkušení mladíci. Franco Colapinto a Oliver Bearman porazili své zkušené a v kvalifikacích velmi schopné týmové kolegy. Jen Colapinto z toho však měl radost, zatímco pilot Haasu si pořádně nadával.

Bearman skončil při své první kvalifikaci v kariéře, s Ferrari v Saúdské Arábii, na jedenáctém místě a stejný výsledek zopakoval i na dalším náročném městském okruhu v Baku. V obou případech však mohl postoupit dál.

I když Ollie s přehledem porazil fantastického kvalifikanta Nica Hülkenberga, po předčasném vypadnutí nebyl ani trochu spokojen. „Přebrzdil jsem. Sakra! Jsem strašný idiot,“ nadával si ve vysílačce britský mladík. Mnohem klidnější nebyl ani po skončení kvalifikace v před mikrofony médií,

„Bylo to v sekci pod hradem. Byl jsem trochu široký v jedenácté zatáčce a ve dvanácté zatáčce přišel přetáčivý smyk. Ztratil jsem tam dost času a zabránilo mi to v postupu do závěrečné části kvalifikace,“ řekl novinářům frustrovaný Bearman.

Ten nechal dokonale zapomenout na nehodu ve třetím tréninku, když se trochu zbytečně pokoušel po pozdním brzdění zatočit. Když si to rozmyslel a chtěl zamířit do únikové zóny, bylo už pozdě. Přesto se nezdálo, že by to v kvalifikaci negativně ovlivnilo jeho výkonnost.

„Rozhodně mi to nepomohlo. Neřekl bych, že to poškodilo mou sebedůvěru, ale jsem si jistý, že by se mi tato kvalifikační chyba stala už ve třetím tréninku a našel bych způsob, jak to vyřešit. Šlo tedy v první řadě o ztrátu kilometrů, ne sebedůvěry,“ uvedl budoucí pilot Haasu.

Samotnou nehodu popsal následovně: „V první řadě jsem nemohl zohlednit změny na trati, protože jsem v podstatě pokračoval tam, kde jsem ve druhém tréninku skončil. Trať ve skutečnosti udělala krok zpět. Brzdil jsem o něco později než ve druhém tréninku a prostě jsem byl trochu široký. Nebyl to velký problém, ale když jsem se z toho snažil dostat, mimo ideální stopu byla trať velmi kluzká, takže jsem to nestihl,“ řekl s lítostí Bearman.

Ten ukazuje pravou vítěznou mentalitu, když ohrnul nos nad interním vítězstvím v souboji s Nicem Hülkenbergem a jednoznačně prohlásil, že se svojí kvalifikací není spokojen. „Ne, protože jsem měl být v Q3,“ prohlásil bez váhaní.

Související zprávy

Diskuze