logo F1zpravy.czF1online.sk

Shovlin přiznal frustraci ze začátku sezóny: Mysleli jsme si, že budeme rychlejší

Monopost Lewisa Hamiltona na rošte
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Mercedes zažil velmi nezdařený úvod nové sezóny. Opět to vypadalo, že tým něco přehlédl a postavil nekonkurenceschopné auto. Inženýrům se však negativní trend podařilo zvrátit a dnes se může tým z Brackley pochlubit třemi vítězstvími z posledních čtyř velkých cen.

Nepovedený začátek sezóny, spolu s diskvalifikací George Russella v Belgii, je však nadále cítit na bodovém zisku Mercedesu, když se stále nachází na čtvrtém místě se ztrátou 79 bodů na třetí Ferrari. Před námi je však dlouhá sezóna a žádný problém není neřešitelný. Na podzim očekáváme Mercedes ve skvělé formě a dokonání dokonalého obratu nezdařeného začátku roku.

„Vždy jsme si mysleli, že když má toto auto svůj den, zdá se být rychlé. Avšak potvrdit to v celém průběhu víkendu byla pro nás v počáteční fázi sezóny poněkud výzva,“ řekl šéf traťových inženýrů Mercedesu Andrew Shovlin.

Viděli jsme to i na vlastní oči. Mercedes trpěl v úvodu roku výkyvy formy a sbíral pořádně nelichotivé výsledky. Optimalizace výkonu monopostu napříč celým rychlostním spektrem a směsmi pneumatik se inženýrům ani trochu nedařila, což podle Shovlina vyvolalo nemalou frustraci.

„Nedošlo k žádnému okamžiku obratu nebo nasazení klíčového vylepšení, zkrátka jsme hodně pracovali ve snaze vyřešit tyto problémy,“ vysvětlil šéf traťových inženýrů Mercedesu.

„Překvapilo nás, že jsme na začátku sezóny nebyli rychlí. Říkali jsme si, že jsme postavili dobré auto a kdesi hluboko uvnitř to také bylo dobré auto. Měli jsme však pár problémů a potřebovali jsme je vyřešit. Nyní sklízíme plody naší tvrdé práce,“ dodal spokojeně Shovlin.

Po sérii úspěchů pracuje Mercedes na dalším zlepšení. Ve Spa představil tým novou podlahu, která se však neosvědčila a inženýři ji po pátku stáhli. Přesto vládne v Brackley optimismus před odhalením dalších úprav. „Nasazujeme je ve vysokém tempu, což ukazuje dobré fungování organizace. Velkou část úspěchu v F1 tvoří učení a nápady. Letos jsme se přitom hodně naučili,“ konstatoval Shovlin.

Související zprávy

Diskuze