logo F1zpravy.czF1online.sk

Král je zpátky! Vítězství vyvolalo vlnu emocí i rozehnalo pochybnosti, přiznal Hamilton

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2024

Lewis Hamilton se vrátil! Sedminásobnému mistrovi světa se ve Velké Británii podařilo vyhrát už svůj 104. závod. Tento triumf ovšem není jen dalším zápisem v historických statistikách, ale obrovský milník v jeho životě a jedna z nejemotivnějších chvil kariéry.

V Silverstone rozhodovala odvaha, talent, jezdecké dovednosti, zkušenosti, strategie i štěstí. Lewisu Hamiltonovi dnes zkrátka bylo souzeno, aby po dvou sezónách mlčení opět nahlas promluvil. Udělal to ve velkém stylu a po těžkých letech s problémovým monopostem si toto vítězství plně zasloužil a patřičně si ho i užil.

Pořádně ho však vzalo. V pozávodní vysílačce jsme slyšeli nefalšované emoce. Lewisovi Hamiltonovi spadl obrovský kámen ze srdce. „Srdce mi bije o závod. Zažil jsem tu tolik úžasných chvil, ale když jsem prošel cílovou čarou, něco se ve mně otevřelo, co jsem v sobě asi velmi dlouho držel,“ vyzpovídal se před mikrofonem Sky Sports.

Domácí závodník přiznal, že v posledních sezónách o sobě začínal pochybovat a uvažoval dokonce i nad ukončením kariéry. Neděle v Silverstone je vykoupením a potvrzením toho, že pořád na to má. „Tohle bylo nejemotivnější vítězství, jaké jsem kdy zažil. Nikdy jsem nebrečel a vždycky jsem se divil, když jsem viděl třeba Rubense Barrichella plakat. Říkal jsem si, že to se mně nestane,“ usmíval se. „Pořádně mě to vzalo.“

„Po tak těžkém roce 2021 jsem se snažil vrátit zpět, spolu s týmem jsme prožili těžké časy. Na té cestě se mi prohánělo hlavou tolik myšlenek a pochybností. Dospělo to až do bodu, kdy jsem uvažoval, že už nebudu pokračovat,“ přiznává myšlenky na konec kariéry. „Snažil jsem se vrátit a konečně jsem uspěl. Je to upřímně nejlepší pocit, na jaký si vzpomínám.“

Lewis Hamilton v roce 2021 po kontroverzním rozhodnutí Michaela Masiho přišel o mistrovský titul, který měl být právem jeho. V následujících sezónách ho zase zklamal Mercedes, když nedokázal postavit konkurenceschopný monopost. Každý představený balíček vylepšení přinášel naději, že konečně se to zlomí, ale až dosud to nepřicházelo.

Hamilton prozradil, co mu dodávalo energii a přesvědčovalo ho, aby neskončil. Jsou to nejlepší fanoušci. „Stoprocentně vím, že bych nezvládl dělat svou práci bez mých fanoušků, bez lidí, se kterými se setkávám po celém světě, zejména tady ve Velké Británii. Ještě stále tomu všemu nemůžu uvěřit. Vyrůstal jsem ve Stevenage, můj otec mi nedaleko sháněl první přilbu. Myslel jsem si, že moji rodiče budou moji jediní podporovatelé. Je neskutečné mít takovou podporu, protože to vás pozvedne, také když vidíte takové štědré lidi, buď vám něco darují, nebo vás naplňují pozitivní energií. To je jedna věc, která mě pohání.“

„A kromě toho i ten záblesk naděje, i když je jen nejmenší, tak se ho snažím neignorovat a každý den se koncentruji na svůj vnitřní mír,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze