logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko pochválil Hamiltona: Ukázal, jak skvěle zachází s pneumatikami

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 7. 2024

Lewis Hamilton v Silverstonu ukončil více než dvouleté čekání na vítězství. Zároveň potvrdil, že to v sobě pořád má a nepatří do starého železa. Lewis dostával zasloužené pochvaly ze všech stran a jednu přidal dokonce i poradce Red Bullu Helmut Marko.

Museli byste být slepí, abyste bagatelizovali výkon Lewise Hamiltona v Silverstonu. Na mokré trati předjel George Russella a když se díky dřívější zastávce dostal do vedení, své měkké pneumatiky udržel při životě potřebný počet kol. Max Verstappen se blížil, ale neměl nárok, jelikož sedminásobný šampion díky svému managementu pneumatik i celého závodu udržel první místo.

„Můžeme mu jen pogratulovat,“ prohlásil Helmut Marko pro německou Sky. „Držel se opravdu neuvěřitelně, zejména v závěru na suché trati. Právě zde jsme opět viděli jeho přednosti a velikost při práci s pneumatikami.“

„Naše gumy se malinko drobily, takže jsme doufali, že Mercedes mohou postihnout problémy, ale Hamilton to brilantně zvládl. Ukazuje to, jakou má stále rychlost a praxi,“ řekl Marko.

Podle jeho slov přitom Red Bullu nechybělo mnoho a mohl by pomýšlet na vítězství. V cíli dělilo Hamiltona a Verstappena jen 1,4 vteřiny. Marko, odvolávající se na „kalkulace Red Bullu“, prohlásil, že Max potřeboval ještě dvě kola a dotáhl by se na pilota Mercedesu. To ovšem podle jeho slov není v žádném případě důvod, proč to Verstappenovi nestačilo.

„Závod jsme prohráli v prvním stintu, když nás postihlo ohromující drolení pneumatik. Max ztratil nejvíce na mokré trati, což je obvykle jeho silná stránka. Byly za tím pneumatiky, které prostě nefungovaly. Zvolili jsme však dobrou strategii a zastávky jsme správně načasovali. Fungovaly i tvrdé pneumatiky na konci, i když nám došla kola,“ řekl Marko.

Související zprávy

Diskuze