logo F1zpravy.czF1online.sk

Prost o Verstappenovi: Tresty by se měly udělovat podle faktů, ne reputace

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Poslední závodní trojička přinesla návrat Mercedesu, ale také agresivního Maxe Verstappena. Jasně jsme to mohli vidět na Red Bull Ringu, kde už se musel bránit s vystrčenými lokty. Měl však dostat přísnější trest? Alain Prost si to nemyslí.

Šéf McLarenu Andrea Stella po závodě ve Spielbergu vyčítal Mezinárodní automobilové federaci, že na Maxe Verstappena byla příliš měkká už v roce 2021, kdy jsme sledovali jeho souboje s Lewisem Hamiltonem. Dožadoval se přísnějšího trestu pro obhájce titulu. Pokud s ním budou komisaři zacházet jako v rukavičkách, prý se nikdy nenaučí správně závodit.

Alain Prost však argumentuje, že při udělování trestů by se nemělo hledět na prohřešky z minulosti. Každý incident je třeba posoudit individuálně a objektivně. „Nemyslím si, že by v tom případě byl jeden agresor a druhý oběť. Souhlasím s verdiktem, že hlavně Max byl za to zodpovědný. Byl potrestán, ale myslím si, že v první řadě to byl nešťastný závodní incident.“

„Verstappen se pohnul jemně doleva, ale nemyslím si, že by byl kontakt úmyslný. Rozhodlo pár centimetrů. I Lando se mohl posunout o pár centimetrů na obrubník,“ poznamenal v rozhovoru pro L’Equipe.

FIA za zavřenými dveřmi nakonec uznala, že na Verstappena si měla více posvítit a ukázat mu černobílou vlajku. Týkalo se to však předchozích kol, když Nizozemec měnil směr na brzdách, nikoli samotné nehody. V ní podle Alaina Prosta nedošlo k ničemu nestandardnímu.

„Penalizace by neměly být udělovány podle reputace, ale na základě faktů. Není to nic neobvyklého, že se jezdci snaží zmenšit prostor na levé straně, když se zatáčka stáčí doprava. Takto někomu znemožníte, aby vás předjel. Děje se to už od počátku motorsportu,“ vysvětluje bývalý jezdec, který za svůj přístup k závodění dostal přezdívku Profesor.

Verstappen je z jiného těsta. „Ano, Max je velmi tvrdý závodník. Je to v jeho DNA a ta se nezmění. Právě to však z něj dělá tak silného jezdce. Neměl by platit za to, že má image tvrdého závodníka. Ayrton Senna a Michael Schumacher měli stejnou reputaci agresivních pilotů.“

Související zprávy

Diskuze