logo F1zpravy.czF1online.sk

Ralf Schumacher: Norris ještě není připraven

Lando Norris
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala11. 7. 2024

McLarenu se po dlouhých letech podařilo postavit monopost, který má vítězný potenciál. Jak se však ukazuje letos, ostatní aspekty nezbytné k triumfům za tu dobu nestihl vyladit. Netýká se to však jen strategie či inženýrů. Rezervy mají také jezdci. Ralf Schumacher se domnívá, že Lando Norris bude potřebovat ještě nějaký čas, než bude připraven bojovat tak, jako Max Verstappen.

Zkušenosti se nedají ničím nahradit. Lando Norris se dosud jen párkrát ocitl v bojích o vítězství, ve kterých je nutné nedělat vůbec žádné chyby. Ve vypjatých situacích jsme však už viděli více Norrisových zbrklých rozhodnutí. Když začne jít do tuhého, Norrisovi zkrátka chybí sebedůvěra a klid.

Ralf Schumacher v rozhovoru pro německou Sky zhodnotil, že v McLarenu se stále kopí „drobné chyby“. Jednou ukázkou má být start závodu v Silverstonu, který Norris nezvládl stejně jako v Barceloně a přišel o pozici ve prospěch Maxe Verstappena.

To však nebyl zlomový bod neděle. Ve skutečnosti byly až dva; když Lando Norris zůstal na trati o jedno kolo déle, než měl, a když obul měkkou směs namísto střední. „Pilot vstupuje do závodu s tím, že přesně ví, co jednotlivé směsi dokážou. Tým to ví také,“ říká o chybách Landa Norrise a McLarenu bývalý závodník Ralf Schumacher.

„Jde o to pomoci si. Jeden musí druhému posouvat informace,“ naléhá expert německé televize. „Jde například o to, co se děje. Pokud někdo zastavil dříve, jak se mu daří a co se děje s jeho gumami. A pak z pozice pilota můžete přijmout rozhodnutí.“

Například ve Ferrari jsme zvyklí na to, že jezdci ženou svého inženýra takříkajíc s bičem v ruce a neustále se ptají na to či ono. Ani Charles Leclerc se v neděli nespokojil s tím, že ho inženýr dostatečně často neinformoval o vývoji počasí. Sám mu to připomínal. Norris by měl podobně učit svého inženýra, aby ho informoval o důležitých věcech.

„Lando Norris ještě není připraven,“ prohlásil Ralf Schumacher. „Ale je možné, že za to může i struktura. Možná, že jeho inženýr není dostatečně dobrý. On je vždy velmi důležitou spojkou.“

McLaren zkrátka potřebuje dozrát. „Můžete na něm vidět, že se na sebe zlobí, zlobí se na špatná rozhodnutí, a chce se z nich poučit.“ Třeba být trpělivý. „Patří to k tomu. Celé je to jeden proces učení. Najednou je toho hodně.“

Související zprávy

Diskuze