logo F1zpravy.czF1online.sk

Webber o Hamiltonovi: Jako když žralok ucítí krev

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2024

Vítězství Lewise Hamiltona v Silverstonu se zapíše jako jedno z nejvelkolepějších v jeho kariéře. Pro sedminásobného mistra světa mělo obrovský význam a alespoň na čas zažene „paranoidní perfekcionismus“, kterým trpí nejen britský jezdec, ale i mnoho světových sportovců, míní Mark Webber.

Pro Lewise Hamiltona to bylo první vítězství od konce nechvalně známé sezóny 2021. Po ní následovalo náročné období, kdy se Mercedesu nedařilo vyřešit problémy s monopostem a jeho hvězdný jezdec začínal pochybovat o sobě, ale také zamýšlet se, zda by raději neměl ukončit kariéru.

Ve Velké Británii se mu však konečně naskytla šance a on ji nekompromisně proměnil. „Na domácí půdě se z něj stal predátor. Myslím si, že když se ke konci prvního stintu začali bavit o blížícím se dešti, tak ucítil pach krve jako žralok v oceánu,“ říká pro Channel 4 Mark Webber.

Lewis Hamilton tehdy ukázal, že pořád to v sobě má. „Pomyslel si, že se mu naskytla příležitost, že všechny kolem sebe dostane pod tlak, že má obrovské množství zkušeností a také úspěchů na této půdě. Ten závod popadl za pačesy, přijal klíčová rozhodnutí a zatáhl svůj tým. Řekl si: Toto chci, chci to tehdy a tehdy a zvládnu to. Zachovejte chladné hlavy.“

„Já jsem Lewisovým velkým fanouškem. Vím, že jsem řekl, že výsledkově na tom nebyl dobře. Ptáte se, kde je ta motivace, kde je to umění? Ale když se mu před očima zjeví záblesk něčeho, jak jsme to právě viděli, tak byste měli ustoupit,“ filozofuje Webber.

Se 104 vítězstvími je Lewis Hamilton nejúspěšnějším jezdcem všech dob. Určitě si to uvědomuje, ale přece jen dva roky bez triumfu zanechají stopy i na sedminásobném mistru světa a jeho psychice. Silverstonská trofej mu však vrátí klid, který jsme viděli během jeho kralování.

„Pro člověka jeho ráže je to obrovský moment,“ pokračoval komentátor a expert F1. „Také pro něj jako osobnost. Máte sice vitrínu plnou trofejí, na kontě více než 100 vítězství, ale i tak máte ten paranoidní perfekcionismus, tyto drobné záblesky pochybností, o kterých mluvil Rafael Nadal: Mám stále na to?“

„Laťka je nastavena velmi vysoko, ale když ji zvedne, mějte se na pozoru. Toto je jedna z nejdůležitějších chvil jeho života. Mohlo to být jeho poslední vítězství, ale když zhasla světla, pořádně se do toho opřel a dotáhl to do konce,“ doplnil Webber.

Související zprávy

Diskuze