logo F1zpravy.czF1online.sk

Přetrvá Norrisovo a Verstappenovo přátelství? Záleží, co řekne, říká Norris

Max Verstappen a Lando Norris
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala30. 6. 2024

Pokvalifikační předpoklady se nenaplnily. V Rakousku jsme nakonec neviděli suverénní jízdu Red Bullu, ale rychlý McLaren a také kousek toho starého, nervózního a agresivního Maxe Verstappena. Vinu za kolizi s Landem Norrisem mu nepřipisují jen komisaři, ale i sám Norris. Ten teď čeká, jak se Verstappen zachová.

Když začnou boje o ty nejvyšší příčky, i pro to nejpevnější přátelství ve Formuli 1 je to zkouška ohněm. Po intenzivním souboji Landa Norrise s Maxem Verstappenem, který se prý nedržel pravidel ani principů férového závodění, je i toto kamarádství v ohrožení.

„Skončí naše přátelství? To nevím. Bude to záviset na něm a jak to vysvětlí. Pokud bude tvrdit, že byl v právu, tak je konec. Pokud přizná, že udělal něco hloupého, tak to pochopím,“ prohlásil Lando Norris, kterého vzájemná kolize připravila o potenciální vítězství i celý závod. Z něj nakonec odstoupil.

McLaren byl v neděli velmi rychlý a před Maxe Verstappena se pokusil dostat nejednou. Viděli jsme více hraničních soubojů a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy se něco semele. Nakonec se Norris vydal na vnější stranu, kde mu obhájce titulu nenechal dostatek místa a vrazil do něj. Oba dostali defekt.

„Co mám k tomu říct? Byl to tvrdý a férový souboj, ale neřekl bych, že jím byl i na konci,“ uvedl pro Sky Sports Norris. „Těžko se to přijímá. Z mé strany to byl závod bez chyb a odvedl jsem dobrou práci, ale byl jsem vyřazen ze závodu, takže to je všechno.“

Pilot McLarenu se několikrát ozval ve vysílačce s tím, že Verstappen na brzdách měnil směr. Na to jsme v jeho podání byli zvyklí před pár lety, kdy neměl mistrovský monopost. V posledních dvou sezónách nic takového nepotřeboval předvádět, ale když se dostal pod tlak, vrátil se ke starým praktikám.

„Máme pravidlo: Nesmíte reagovat na druhého jezdce, ale on to udělal ve třech případech ze tří. Dvakrát se mi podařilo vyhnout se mu a pak… Nevrazil jsem do něj, ale potřetí on vrazil do mě,“ kroutil hlavou zklamaný Brit připomínaje, že bránící jezdec si má vybrat stranu a držet se jí, ne v poslední chvíli měnit směr. Z toho pak vznikají velmi nebezpečné situace. „Já jsem se jen snažil odjet vlastní závod. Na konci byl jasně pomalejší. Zničil si svůj závod i ten můj. Já s tím neumím nic udělat, podal jsem svůj nejlepší výkon. Nestačilo to, ale nebyla to moje vina.“

„Máme pravidla a pokud nedodržujeme pravidla, nic s tím neudělám. Já si jen musím dělat svou práci a jezdit rychle, jak jsem to dělal i dnes. Lehce by to stačilo k vítězství,“ prohlásil Lando.

Staří kamarádi si později určitě podají ruce, ale už to nebude takové jako dřív. „Nevím, bude to záviset na tom, co řekne. Pokud řekne, že neudělal nic špatného, ​​tak ztratí můj respekt. Pokud přizná, že udělal něco trochu hloupého a vrazil do mě, byl trochu bezohledný, tak si trochu mého respektu zachová. Těžko to spolknout, když bojujete o vítězství. Já jsem se snažil být férový, on ne.“

Komisaři udělili Maxi Verstappenovi desetisekundový trest a dva body. Nizozemci připsali „převážnou“ část viny za způsobení kolize.

„Max Verstappen se blížil ke třetí zatáčce s Landem Norrisem na jeho levé straně. Před tím, než zatočil, pilot auta s číslem 1 se posunul doleva, čímž způsobil kolizi s Landem Norrisem,“ vysvětlila FIA. „Komisaři rozhodli, že Max Verstappen nese převážnou část viny, proto v souladu s precedenty udělují výše zmíněnou penalizaci.“

Související zprávy

Diskuze