logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappena nejvíce rozzlobil tým: Všechno jsme pokazili

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2024

Hlavním tématem rakouského víkendu se stala kolize Maxe Verstappena s Landem Norrisem, ale vedle ní se trochu zapomnělo na všechny problémy Red Bullu. Holanďan po závodě přiznal, že právě ty ho z celé neděle zlobily nejvíce.

Red Bull zažil dokonalou sobotu alespoň na jedné straně garáže. Nejdříve se Maxu Verstappenovi podařilo odrazit útoky Landa Norrise ve sprintu, později v kvalifikaci deklasoval konkurenci kolem, které bylo o čtyři desetiny lepší než všechny ostatní.

Dokonce i první závodní stint naznačoval, že se v boji o první místo nic vážnějšího neděje. Potom to ale přišlo. „První stint byl docela dobrý, ale na konci jsem se dostal do provozu. Měli jsme zastavit, protože jsme se vzdali cenného času,“ vyčítal své boxové zídce Max Verstappen.

„Hodně věcí jsme udělali špatně. Začalo to strategií, pak se na katastrofálně změnily i pitstopy. Už ten první byl špatný, nu a ten druhý byl ještě větší katastrofa. Tím se vzdáváte svého času. Rozdáváte vteřiny, během těch dvou zastávek to bylo šest vteřin,“ neskrýval svou nespokojenost. „Pak se opět závodilo. Proto jsme se sami zahnali do pozice, ve které bohužel došlo k nehodě, kterou nikdy nechcete mít. Pokazili jsme všechno, co jsme mohli.“

Tato slova si v průběhu týdne mohl Toto Wolff pouštět místo ukolébavky. Poukazují totiž na to, že Red Bull není neomylný a v posledních týdnech Verstappenovi skutečně dává důvody k odchodu, pokud by se na startovním roštu objevil někdo podobně silný. Wolff věří, že to bude ke konci sezóny právě Mercedes.

Verstappen musel v neděli odpovědět i na celou řadu otázek o souboji s Landem Norrisem. Pak však přikývl, že mnohem víc než cokoli s Norrisem ho zlobí výkon týmu. „Ano, protože dnes to bylo strašné. Všechno bylo špatné. Stěžoval jsem si na pneumatiky, nezastavili jsme a zasekl jsem se v provozu. Zastávky jsme nezvládli. Všechno se pokazilo.“

Holanďan už při souboji s Landem Norrisem mohl cítit hněv; kdyby tým podal tak dobrý výkon jako obyčejně, vůbec by se do těchto problémů nemusel dostat. Před zbytkem sezóny nás to však opět naplňuje nadějí, že podobně napínavé boje o první místo nevyprchají.

Po posledním pitstopu se mu totiž v autě jezdilo tak špatně, že měl pocit, jako by se něco poškodilo. „V prvním stintu mělo auto v pohodě balanc, ale pak bylo neovladatelné. To obyčejně naznačuje, že se něco pokazilo. Ale dokonce i s tím jsme měli vyhrát, kdybychom neudělali tolik chyb včetně pitstopů.“

„Musíme se podívat i sami na sebe a na celý závod, protože jsme spoustu věcí udělali špatně. Měli jsme dva velmi bídné zastávky, které nás odsunuly dozadu. Proto jsme na konci bojovali. Do té doby jsme měli velmi slušný náskok a kdybychom závod zvládli mnohem lépe, mohli jsme mít jinou neděli. Na pár věcí se musíme podívat a za týden je udělat lépe,“ vyzval svůj tým Verstappen.

Související zprávy

Diskuze