logo F1zpravy.czF1online.sk

Hrozí Magnussenovi zákaz startu? Věřil jsem mu, že mi nechá prostor, říká Dán

Nehoda Sergia Péreza, Kevina Magnussena a Nica Hülkenberga
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 5. 2024

Ještě dobrých jedenáct měsíců bude mít Kevin Magnussen na své superlicenci deset trestných bodů. Možná však nebude čekat tak dlouho. Podle názoru většiny zasvěcených to byl totiž on, kdo v Monaku způsobil zřejmě největší nehodu v dosavadním průběhu sezóny.

Dánský závodník se v nájezdu do Beau Rivage natlačil na Sergia Péreze, který mu nenechal žádný prostor. Pilot Haasu měl kousek přední části svého monopostu na úrovni zadních kol svého soupeře, který se však necítil povinen mu nechávat příliš mnoho místa. Následná srážka vypadala pořádně děsivě.

„Z mého pohledu jsem měl dobrou část mého předku na úrovni Pérezova zadku. Když si to namířil ke zdi, tak mě natlačil do bariéry a došlo ke kontaktu. Věřil jsem mu, že mi nechá prostor, protože jsem byl tam a není to zatáčka, do které musíte brzdit,“ řekl po závodě Magnussen pro televizi Sky.

„Je to jen mírná zatáčka na rovince. Musíte tam nechat šířku auta, jinak nemá druhý jezdec jinou možnost. Je to nešťastné, chlapce čeká hodně práce, utrpěli jsme velké škody a propásli další příležitost,“ řekl Magnussen.

Nezapomeňme však na to nejdůležitější. Co ty trestné body? Ano, Pérez mu mohl nechat více místa; a ano, byl to incident v prvním kole, ale vzhledem k průběhu a následkům by se dva trestné body vůbec nezdály jako přísný trest. Nezapomeňme, že Fernando Alonso dostal tři trestné body za útok na Carlose Sainze v Číně, Lance Stroll dva body za náraz zezadu do Daniela Ricciarda.

Na otázku, zda očekává, že bude vyšetřován, Magnussen odpověděl: „Nevím. Myslím si, že je to něco, na co je třeba se podívat, protože to byla velká nehoda. Uvidíme, jaký bude jejich názor, ale z mého pohledu mě vytlačil do zdi. Nevím, jak to budou vnímat oni.“

Hülkenberg: Velmi krátký závod

V celém chaosu mezi Pérezem a Magnussenem se pokusil Nico Hülkenberg proklouznout dopředu. Kdyby to mohl udělat znovu, pravděpodobně by raději dupl na brzdy a pak přešel polem trosek. Bohužel pro něj to neudělal a dostal pořádnou ránu od neovladatelného Red Bullu.

Doplnil tak milionové účty za opravy Haasu po Velké ceně Monaka, což majitele a představenstvo stáje rozhodně nepotěší. „Byl to velmi krátký závod, první zatáčka, druhá zatáčka, konec. Checo mě nakopl do zadní nápravy po kontaktu s Kevinem,“ zhodnotil svou velmi krátkou neděli Hülkenberg pro televizi Sky.

„Byla to typická nehoda v prvním kole, kdy ani jeden z jezdců nechtěl ustoupit a nedali si dost prostoru na úzké trati jako Monako. Já jsem byl nevinná oběť, která doplatila na špatné načasování,“ dodal Hulk.

Na otázku, zda neočekává žádné další důsledky tohoto multimilionového karambolu, odpověděl: „Neříkám, že by se na to komisaři neměli podívat. Nevím, jak se rozhodnou. Uvidíme.“

Související zprávy

Diskuze