logo F1zpravy.czF1online.sk

Zaráží mě Magnussenův nedostatek chápání, říká Villeneuve

Nehoda Sergia Péreza, Kevina Magnussena a Nica Hülkenberga
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 6. 2024

I když jsme už viděli horší tresty za horší incidenty, Kevin Magnussen na Velké ceně Monaka unikl jakémukoli pokárání za svůj pokus o manévr na Sergia Péreze. Už se nikdy nedozvíme, jestli by tomu bylo jinak, kdyby neměl na kontě deset trestných bodů a nehrozil mu zákaz startu. Podle mistra světa z roku 1997 Jacqua Villeneuva však měl přijít distanc.

Ocon si za svůj manévr na Gaslyho odnesl trest, Alonso za útok na Sainze v Číně dostal dokonce tři body. Magnussenovi komisaři také rozdávali body na počkání, ale jen do okamžiku, kdy jich neměl příliš mnoho. Když mu v Monaku hrozil bezprostřední zákaz startu, couvli a netrestali.

Je však sporné, kolik takových incidentů ještě Magnussenovi projde, protože trestné body se mu smažou až v roce 2025. Bývalý pilot a mistr světa Jacques Villeneuve má jasno v tom, co mělo následovat. „Co si Magnussen vůbec myslel? Vždyť ve Formuli 1 jezdí už nějakou dobu,“ rozčiluje se bývalý pilot Williamsu pro Best Online Poker Sites.

„Jezdec vpředu, v tomto případě Pérez, se nebude dívat do zpětných zrcátek. Jen si je rychle zkontrolujete a když nevidíte někoho vedle sebe, tak i kdyby se soupeř blížil, zkrátka normálně zatočíte do zatáčky. Jako jezdec vzadu máte vědět, co se děje před vámi a posoudit důsledky. Samozřejmě, že tam nebylo místo a došlo k obrovské nehodě,“ zlobí se Villeneuve.

„Když vystoupil z auta, Magnussen řekl: ‚Měl mi nechat více místa.‘ Nás však vždy učili, že jezdec vzadu nese zodpovědnost. Když chcete jít do souboje bok po boku, tak se musíte opravdu dostat na jeho úroveň, ne být se svým předním křídlem na úrovni jeho zadních kol,“ dodal Kanaďan.

To však není jediná věc, která mistra světa z roku 1997 rozzlobila. Je zde i následná komunikace dánského závodníka, který však v daném okamžiku zřejmě neměl na výběr a musel se tvářit jako nevinná oběť, aby na sebe neseslal další hněv. „Nevystoupil z auta a neřekl: ‚Ups, promiňte, úplně jsem to zvoral.‘ Místo toho naznačil, že je to opačně. Pardon, ale na jaké planetě to žijeme?“ rozčiluje se Villeneuve.

„Zaráží mě nedostatečné chápání situace z Magnussenovy strany. Toto je Formule 1, ne Formule 4, kde to patnáctiletí kluci ještě docela nechápou. Skutečnost, že nedostal penalizaci, ukazuje, že systém není nestranný. Kdyby dostal trest, tak s ním by přišel i zákaz startu,“ říká Villeneuve.

„Oni to však neudělali, takže k čemu vlastně máme taková pravidla? Byla to obrovská nehoda, bylo to nebezpečné, bylo to směšné a byl to souboj o nějaké sedmnácté místo. Nebojoval o vedení v závodě. První kolo a vy to nedokážete posoudit? Vždyť je to šílené,“ konstatoval Kanaďan.

Související zprávy

Diskuze