logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko po Austinu pochválil Péreze: Na středně tvrdých pneumatikách jel stejné časy jako Max

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Max Verstappen postoupil na Velké ceně USA ze šestého místa na první a Sergio Pérez z devátého místa na páté. Po diskvalifikaci Lewise Hamiltona skončil Mexičan dokonce čtvrtý. Poradce Red Bullu Helmut Marko tak vyjádřil, možná trochu překvapivě, velkou spokojenost s výkonem rodáka z Guadalajary.

Pérez přijel do Austinu s vědomím, že bude odpovídat na mnoho nepříjemných otázek v souvislosti s jeho budoucností. Mexičan má na rok 2024 platnou smlouvu a je přesvědčený, že nebude poslední v jeho kariéře. Ačkoli v Texasu neskončil ani na pódiu, po závodech si mohl v médiích přečíst velkou chválu na svou adresu.

„Ve skutečnosti odjel dobrý závod a udělal dobrý pokrok,“ prohlásil poradce Red Bullu Helmut Marko. „Byla to z jeho strany bezchybná neděle a jeho výkon byl dobrý a uspokojivý. Po startu z devátého místa se mu podařilo maximalizovat výsledek. Na středně tvrdých pneumatikách jel dokonce stejné časy jako Max. Checo určitě ukázal vzestupný trend.“

Helmut pochválil také přípravu Mexičana před startem víkendu. Jak uvedl novinářům i šéf Red Bullu Christian Horner, Pérez údajně strávil tři dny na simulátoru, aby našel cestu z krize a hledal řešení svých problémů za volantem monopostu RB19. Tento přístup pochválil i náročný a věčně nespokojený Helmut Marko.

„V budoucnosti od něj můžeme očekávat lepší výkony. Piloti obvykle stráví na simulátoru jeden den v týdnu, ale on ze své vlastní iniciativy požádal před americkým víkendem o celé tři dny. Ukazuje to, jak vážně to myslí s návratem zpět do formy,“ prohlásil Rakušan.

Rodák z Grazu se po závodě věnoval také svému dalšímu svěřenci a čerstvému třínásobnému šampiónovi Maxovi Verstappenovi, který má další víťezství, ale s mnoha problémy. Nizozemský závodník nadával ve vysílačce více než obvykle, což je jasný signál, že v neděli nešlo vše podle plánů Red Bullu.

„Vyměnili jsme brzdové destičky a z nějakého důvodu neměl při brzdění ten správný pocit. Bylo pro něho neuvěřitelně těžké jezdit na hraně. Zvládl to mistrovsky. Určitě to ale byl nejnáročnější závod v tomto roce,“ vysvětlil Marko, který nakonec pochválil i pilota Mercedesu Lewise Hamiltona.

Něco takového rozhodně často nevidíme, ale když už poradce Red Bullu pochválil Péreze, jeho chvále pravděpodobně nemohl uniknout ani druhý v cíli a nakonec diskvalifikovaný pilot Mercedesu. „Lewis odjel senzační závod a neudělal žádnou chybu,“ prohlásil Marko, který z Ameriky odletěl zřejmě ve velmi dobré náladě a těší se do Mexika. Můžeme očekávat, že se tam opět objeví incidenty s mexickými fanoušky a fanoušky Sergia Péreze, kteří pískali na nedělního vítěze Maxa Verstappena.

„Mexičané jsou velmi milí lidé. Sem do Austinu možná přišli nějací trochu agresivnější jedinci, ale v Mexiku bude Max hnán dopředu,“ řekl Marko, řekl Marko, který se na další GP určitě těší, protože historicky patří k nejúspěšnějším pro Red Bull.

Související zprávy

Diskuze