logo F1zpravy.czF1online.sk

Haas se pokusí změnit výsledky GP USA! FIA požádal o přezkoumání traťových limitů

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Výsledky Grand Prix USA ještě nemusí být konečné! Haas podává žádost o přezkoumání rozhodnutí ze závodu v Austinu a pokusí se ještě změnit konečné pořadí. Má totiž za to, že našel důkazy, které komisaři neměli k dispozici v době udělování trestů za překročení bílých čar.

Ano, protest Haasu by se měl týkat šesté zatáčky, kde se děly věci! Například Sergio Pérez v ní opouštěl trať s železnou pravidelností. V několika kolech bylo z palubních záběrů zřejmé, že Mexičan nedodržel pravidla a opustil hranice trati.

Trest však nepřišel. FIA nakonec prozradila, že v dané zatáčce neměla správně nasměrovanou kameru, a tak neviděla správně limity trati. Průjezdy aut byly skryté za horizontem a záběry neměly dostatečnou kvalitu. Z palubních obrázků by se však mělo dát vyčíst alespoň několik kol, kdy Mexičan jednoznačně porušil pravidla.

Haas si však uvědomuje, že toto nemusí uspět. Proto se rozhodl shromáždit záběry z aut za monopostem viníka, které mají jednoznačně dokládat porušení pravidel. Pilné včeličky v Haasu takto odhalily celou řadu porušení, které mohou změnit výsledky GP USA.

Aby Haas uspěl s žádostí, na jejíž podání existuje 14denní limit, komisařům musí předložit “nové a relevantní důkazy, které v době rozhodování komisaři neměli k dispozici”. Splnit tento krok by nemělo být velmi těžké, protože komisaři skutečně nezkoumali záběry z aut vzadu. FIA zatím nevytýčila termín, kdy o věci bude rozhodovat.

Jak se mohou změnit výsledky VC USA?

Podle výpočtů Haasu měl tedy Alex Albon dostat další 15sekundovou penalizaci. Komisaři už Loganovi Sargeantovi napočítali tři překročení limitů a Haas našel další tři, takže by si měl ke svému času připočítat dalších patnáct sekund.

Výrazné posuny se týkají i Sergia Péreze, kterému napočítali až 22 porušení traťových limitů, a Lance Strolla, který se prý ocitl mimo trať minimálně 19krát.

Pokud FIA uzná žádost o přezkoumání rozhodnutí a rozhodne tak, jak Haas předpovídá, tak výsledky GP USA budou vypadat následovně (první trojice — Verstappen, Norris, Sainz — se nemění):

  1. George Russell +24,999 (-1 pozice)
  2. Pierre Gasly +47,996 (-1 pozice)
  3. Júki Cunoda +74,389 (-2 pozice)
  4. Nico Hülkenberg +89,904 (-4 pozice)
  5. Valtteri Bottas +98,601 (-4 pozice)
  6. Logan Sargeant +102,998 (-1 pozice)
  7. Sergio Pérez +108,450 (+6 pozicí)

Související zprávy

Diskuze