logo F1zpravy.czF1online.sk

FIA bude rozhodovat o protestu Haasu, předvolala si tři týmy

Formula 1 2023: Brazilian GP
© AUTóDROMO JOSé CARLOS PACE, BRAZIL – NOVEMBER 02: Guenther Steiner, Team Principal, Haas F1 Team during the Brazilian GP at Autódromo José Carlos Pace on Thursday November 02, 2023 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Andy Hone / LAT Images)
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2023

Mezinárodní automobilová federace stanovila termín jednání ve věci žádosti o přezkoumání výsledků GP USA, kterou v sobotu podal Haas. Zároveň si kompetentní předvolali další tři týmy, kterých se případný protest může dotknout. Výslech proběhne již tuto středu.

Jak jsme vás již informovali, protestovat proti výsledkům velké ceny je možné i po uplynutí 30minutového limitu, který začíná plynout po zveřejnění předběžných výsledků. Existuje totiž i 14denní lhůta, během které mohou týmy shromažďovat důkazy i z jiných zdrojů, které v dané chvíli neměli k dispozici.

Žádost Haasu je dokonalým příkladem toho, proč je tento prodloužený limit výslovně žádoucí. Jablkem sváru se totiž staly traťové limity v šesté zatáčce, které ředitelství závodu nedokázalo monitorovat pro chybné umístění kamer a nekvalitní obraz. To však není důvod na to, aby se spravedlnosti vyhnuli jezdci, kteří zde porušovali pravidla.

Haas proto zkoumal palubní záběry všech monopostů a hledal překročení traťových limitů, ale ne auta, ze kterého pocházelo samotné video, ale toho před ním. Americký tým si uvědomoval, že jako důkaz se dají použít jen záběry, na kterých je jednoznačně vidět za bílou čárou celý monopost, ne jen jeho přední kola. Takto odhalil několik přestupků, které se týkají zejména Sergia Péreze, Alexa Albona, Logana Sargeanta a Lance Strolla.

Ve středu v 15:00 se tak začne vyslechnutí, kterého se kromě předkladatelů musí zúčastnit i Red Bull, Aston Martin a Williams.

Americký tým bude muset prokázat, že jeho žádost o přezkoumání obsahuje “významné a relevantní nové důkazy, které nebyly dostupné předkladateli v daném čase”. Pokud uspěje, zúčastněných čeká i druhá část vyšetřování, ve které se bude rozhodovat již o samotných trestech.

Na závěr poznamenejme, že ve Formuli 1 již existuje na podobný případ precedens. Na Grand Prix Rakouska 2020 byl dodatečně usvědčený z porušení pravidel Lewis Hamilton, který po vyvěšení žluté vlajky nezpomalil. Tehdy až záběry z 360stupňové kamery odhalily, že pilot Mercedesu skutečně projel kolem žlutého panelu.

Související zprávy

Diskuze