logo F1zpravy.czF1online.sk

Mercedes dvanáct let zanedbával zastávky v boxech. Wolff to chce změnit

Lewis Hamilton v boxoch
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Mercedes byl dlouhá léta synonymem dokonalosti. Tento tým ve Formuli 1 roky nenašel přemožitele. Avšak když se v posledních sezónách ocitl pod tlakem a nedokázal těžit z dominantního monopostu, začaly se objevovat nemalé mezery v brnění stáje z Brackley. Jednou z nich jsou i zastávky v boxech.

Mercedes patří dlouhodobě při výměně pneumatik k nejhorším týmům na startovním roštu. Podobný průměr při přezouvání byste čekali spíše od týmu ze středu pole, který nemá tak širokou personální či technickou základnu. Faktem však je, že Mercedes tuto disciplínu dlouho zanedbával a mechanici Red Bullu, McLarenu a Ferrari dosahují dlouhodobě lepší čísla.

V Mercedesu nyní na vlastní kůži pocítili, že v roce 2024 může rozhodovat každá ušetřená sekunda v boxech, každé drobné přebrzdění a každý strategický krok vedle. Všech těchto chyb se v neděli tým dopustil a při pohledu na finální ztrátu 2,2 sekundy v cíli na Maxe Verstappena by se neradi připravili o další šanci.

“Posledních dvanáct let jsme se nepotřebovali stát mistry světa ve výměně pneumatik,” řekl novinářům šéf stáje Toto Wolff. „Potřebujeme se vyvarovat velmi pomalým zastávkám v boxech. Nyní se ale dostáváme do situace, kdy si uvědomujeme, že došlo ke zvýšení konkurence a my v tomto směru potřebujeme zabrat.“

Nejde prý přitom jen o lidské výkony, ale každý aspekt této disciplíny. „Platí to o vybavení a vědomostech, ale také o našem nastavení. Potřebujeme se vyvarovat zastávkám v rozmezí tři až tři a půl sekundy, protože i to hraje svou roli,“ přiznal rodák z Vídně.

O problémech při výměně pneumatik mluvil v neděli i později diskvalifikovaný Lewis Hamilton. Nemůžeme s jistotou tvrdit, že s ideální strategií, dobrými pit stopy a bez jezdeckých chyb by Mercedes v neděli vyhrál, ale určitě by se dostal ještě blíže. V konečném důsledku na tom po diskvalifikaci sedminásobného šampióna nezáleželo, ale v Brackley si nyní nemohou říct, že na něčem nezáleží. Na všem záleží.

„Myslím si, že jsme mohli bojovat s Maxem,“ prohlásil Hamilton. „Myslím si, že jsme si sami mnohem více komplikovali život, než bylo nutné. Podle mě by to však bylo těžké i tak. Možná jsem při jedné ze zastávek v boxech zastavil trochu dále, čímž jsem to klukům trochu zkomplikoval.“

„Existuje tedy mnoho oblastí, s nimiž jsme si mohli poradit lépe. Pozitivem však je, že jsme se místy dokázali vyrovnat Red Bullu naším tempem. Ztratiť jen dvě sekundy je podle mě dobrý signál,“ dodal Hamilton.

Související zprávy

Diskuze