logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton je odhodlán ukončit dominanci: Jsem téměř jediný, kdo může Maxe porazit

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2023

Kdo zastaví éru dominance Maxe Verstappena? Bylo by to trochu ironické, kdyby to byl právě Lewis Hamilton, muž, jehož dominanci ukončil sám Nizozemec. Sedminásobný šampion je však přesvědčen, že je jedním z velmi malé skupiny jezdců, kteří na to mají všechny předpoklady.

Lewis Hamilton bojuje i nyní, ale současný rozdíl ve výkonnosti Mercedesu mu prostě neumožňuje usilovat o vítězství. Navíc, jak ukázala nedělní velká cena, Mercedes již není týmem, kterým býval, ani co se týče strategie nebo zastávek v boxech.

Stříbrné šípy čeká rušná zima, ale Lewis Hamilton věří, že po ní přijde jaro a na obrazovkách nám rozkvete bitva o titul. “Každý den se modlím, abychom tento rozdíl smazali a hned na začátku se dostali do tempa. Chci bojovat o šampionát, chci bojovat s Maxem. Věřím, že jsem jedním z mála jezdců, kteří to mohou dokázat,” prohlásil v Austinu zkušený Brit.

“Avšak, musíme mít na to balík. Nejde tu jen o auto, musíme pracovat lépe i při zastávkách v boxech. V mnoha oblastech se potřebujeme dostat na vyšší úroveň, abychom se dokázali vyrovnat současným šampionům,” uvědomuje si rozměry této výzvy.

Sedminásobný mistr světa by rozhodně mohl Maxe Verstappena pořádně potrápit. Dosud byl jediným, kdo dokázal dlouhodoběji zvyšovat tlak hegemónovi z posledních dvou sezón. Nakonec i sám Helmut Marko prohlásil, že na startovním roštu jsou jen dva piloti, kteří by v stejném autě měli šanci Maxe porazit: Lewis Hamilton a Fernando Alonso.

Vylepšení Mercedesu W14 v Austinu může být předzvěstí toho, co se chystá. “Pokrok, který jsme dosáhli během víkendu, mi zvýšil důvěru v monopost, když s ním v zatáčce více zaútočím. Je to pozitivní. Opravdu jsem si užil jízdu na tomto okruhu.”

“Stále máme několik charakteristických problémů s tímto autem, což se do příštího roku nezmění. Jak jsem však řekl, bylo to opravdu pozitivní,” vyjádřil se po nedělním závodě. “Možná nám to přineslo jen jednu desetinu, ale minimálně desetinu mi přinesla sebedůvěra.”

Jízda v monopostu F1 totiž není jen o čisté rychlosti, ale i o důvěře jezdce, že když v zatáčce zaútočí, tak ho monopost podrží. Stačí se podívat na Sergia Péreze… “Je to zajímavé, protože při takových vylepšeních vidíte jakoby dvojitý efekt.”

Související zprávy

Diskuze