logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappena bučení netrápí. Trofej je stejně moje, prohlásil

F1 Grand Prix of United States
© AUSTIN, TEXAS – OCTOBER 22: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates on the podium following the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 22, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310220747 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Sergio Pérez v neděli těžil z obrovské podpory fanoušků, protože jeho mexičtí příznivci měli do Austinu doslova kousek. Jejich hrdina je však nedokázal potěšit ziskem pódia, a tak si svou frustraci vybíjeli během pódiové ceremonie na Maxovi Verstappenovi. Ani Nizozemce, ani Helmuta Marka to nevyvedlo z míry.

Předávání trofejí doprovázely hlasité reakce publika. Když se Max Verstappen objevil na stupních vítězů a následně si přebíral vítěznou trofej, pod pódiem to připomínalo jakousi zeď nářků nebo hněvu.

Někteří místní se snažili obhájit své krajané a přemýšleli, zda náhodou dav nechtěl vybučet guvernéra Texasu, který Verstappenovi trofej předával. Tato verze je poměrně nepravděpodobná vzhledem k tomu, že bučení začalo ještě předtím, než před dav vystoupil Greg Abbott, a také vzhledem k počtu Mexičanů pod pódiem. Navíc ten samý dav začal o pár vteřin skandovat Checovo jméno.

Holt, i dominance je někdy břemeno. Maxe Verstappena však bučení mexických fanoušků vůbec netrápí. “Ne, koneckonců já jsem ten, kdo si domů odnese trofej, takže s tím jsem v pohodě!” prohlásil po závodě. Takže ho nebude vadit ani desetkrát větší pískot, když vyhraje v Mexiku? “Stejně budu odcházet domů s trofejí!”

Stejně sportovně to bere i poradce Red Bullu Helmut Marko, jehož tým obvykle těží z velké popularity u mexických diváků. Je však pochopitelné, že někteří z nich nesnesou hořkou chuť porážky, která je o to hořčí, že Pérez zůstal bez trofeje dokonce i po Hamiltonově penalizaci.

“Máme vztahy s mnoha Mexičany,” řekl německé Sky Sports Helmut Marko. “Většina je přátelská a férová, ale vždy najdete takové, řekněme vášnivé, kteří nerespektují férové sportovní standardy. Ale to nám nedělá žádné starosti a rádi pojedeme do Mexika.”

Verstappen vyhrál i přes problémy

Na závod v Texasu nebudou v týmu Maxe Verstappena vzpomínát jako na procházku růžovým sadem. Red Bull RB19 jej štval prakticky od startu Grand Prix, konkrétně jeho brzdy. Verstappen kvůli nim několikrát nadával v rádiu. Bylo zřejmé, že ho to štvalo.

“Museli jsme vyměnit brzdové destičky, ale během závodu se nějak příliš rychle ničily,” prozradil Helmut Marko. “Proto neměl dobrý pocit. Občas brzdil hlavně přední částí, jindy zase hlavně zadní.” Taková nekonzistence způsobila několik menších přebrzdění. “Výrazně mu to komplikovalo jízdu na hraně, ale mistrovsky se vypořádal s těmito problémy.”

Na cestě za vítězstvím překonal několik soupeřů. “Řekli jsme mu, aby jednoho z nich předjel hned na startu, a potom je předbíhal hezky jednoho po druhém. Z tohoto pohledu jsme uspěli, ale určitě máme za sebou nejtěžší závod sezóny.”

Související zprávy

Diskuze