logo F1zpravy.czF1online.sk

Norris měl problémy s pneumatikami: Ani perfektní závod nám nestačil k vítězství

F9EzUk4WcAAe7jR
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Lando Norris opět jednou přišel o vítězství v závodě, přestože měl pocit, že z jeho strany to byla téměř dokonalá neděle. Dokonalá však nebyla práce monopostu s pneumatikami, které nezvládly tolik jako na vozech konkurence. Mladý Brit ale netruchlí, ale raduje se z toho, jakou cestu jeho tým ušel od začátku sezóny.

McLaren mohl v neděli doufat, že jeho silnou stránkou bude práce s pneumatikami. Lando Norris měl v závěru sprintu ukázkové tempo a Charlese Leclerca doháněl rychlostí blesku. Problém byl však právě v tom, že doháněl Charlese Leclerca na Ferrari, které ničí pneumatiky už jen svou přítomností.

Neděle proto byla také o setkání s realitou. Landu Norrisovi i přes to nepokazila náladu. “Moc se těším. Kdybyste mi před víkendem řekli, že získáme takový výsledek, neříkám, že bych vám nevěřil, ale nečekal bych to. Proto jsem velmi šťastný,” usmíval se během rozhovoru se Sky Sports F1. “Přece jsem vedl závod až do téměř 30. kola!”

Kéž by vedl závod do 56. kola, pomyslí si nyní fanoušci McLarenu. “Ano, řeknete si, že těch kol mohlo být i o něco více, ale když se podíváte na to, jak jsem měl problémy ve srovnání s Lewisem a kolik překážek musel překonat… Měl dva velmi špatné pitstopy a já dvě skvělé výměny pneumatik. Nemusel jsem se probojovávat polem, mohl jsem to kontrolovat a odjet perfektní závod. Přesto jsme neměli dostatečnou rychlost.”

Oranžoví měli dobré tempo, ale Mercedes měl lepší, i se strategií, která nebyla optimální. Lewis Hamilton se několikrát stěžoval na to, že musí dohánět jezdce před sebou a tím si ničit pneumatiky. Několikrát měl pochybnosti, zda mu nabídnou dostatečnou rychlostní výhodu, když se dostane za zadní křídlo Landa Norrise a později Maxe Verstappena.

“Nejsem překvapený. Celý víkend jsme věděli, že proti nim nemáme k dispozici takový arzenál, jaký bychom chtěli,” komentuje výkon Mercedesu. “Když si vzpomeneme na to, kde jsme byli na začátku sezóny, jsme velmi spokojení s tímto pokrokem. Dokonce i v týmu jsou velmi šťastní, i když je to uvnitř nahlodává a říkají si, ach, zase nám to uniklo.”

Důležité je teď něco jiného: “Musíme si připomínat, jak jsme na tom byli a jaké pokroky jsme dosáhli za tak krátkou dobu. Těším se, protože vím, že toho přijde mnohem více. Tým odvádí vynikající práci ve všech směrech. Přibližujeme se.”

Nekonečné čekání Landa Norrise na první vítězství se prodloužilo o další závodní víkend. Věří, že v této sezóně by ještě mohl přijít? “Je to nepravděpodobné,” reagoval velmi střízlivě. “Není to odpověď, kterou bych chtěl slyšet nebo o ní někomu mluvit, ale je to nepravděpodobné. Naše nejlepší šance přišla v Kataru. Možná proto jsem byl na sebe tak přísný. Věděl jsem, že je to v podstatě naše jediná šance.”

“Z našeho pohledu jsou některé tratě dobré, některé špatné. Na některých okruzích jsme velmi silní a čekají nás některé dobré tratě, ale ne takové, abychom mohli soupeřit s ostatními. Nad Las Vegas visí ještě otazník, ale už nás nečeká žádný rychlý okruh. Na nich jsme mimořádně silní a vždy jsme byli. V rychlých zatáčkách jsme téměř na úrovni Red Bullu. Jen ty pomalé úseky nás teď brzdí. Chápeme to a víme, že na tuto oblast se musíme zaměřit. Když to všechno dáme dohromady, což už asi nestihneme tento rok, ale na ten příští, tak můžeme dokázat něco velmi velkého,” navnadil své fanoušky rodák z Bristolu.

Související zprávy

Diskuze