logo F1zpravy.czF1online.sk

Pokud by Mercedes měl lepší strategii, mohl vyhrát, tvrdí Verstappen

F1 Grand Prix of United States
© AUSTIN, TEXAS – OCTOBER 22: Race winner Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrates on the podium following the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 22, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310220812 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2023

Max Verstappen je jako rozjetý vlak, který smete vše, co mu stojí v cestě. V USA znovu zvítězil, přestože trojnásobný šampion byl nezvykle nervózní a navíc ho trápily technické problémy. Tuto kombinaci okolností mohli soupeři využít, myslí si, ale připomíná, že boxová zídka konkurence by se musela ukázat v lepším světle.

To rozhodně nebylo snadné vítězství a v rádiu Maxa Verstappena to bylo slyšet. Nizozemský závodník se prakticky celou neděli nezastavil. Na trati si musel poradit s Carlosem Sainzem, Charlesem Leclercem a Landem Norrisem, který dal svému soupeři z Red Bullu zabrat.

Dokonce i když se Verstappen dostal před něj, Norris ho úspěšně držel jako klíště. Protože se zezadu přibližoval i Lewis Hamilton, rodák z Hasseltu nebyl klidný. V rádiu si opakovaně a dost netradičně vyžádal informace o odstupech. Anthony Davidson jeho komunikaci pozorně sledoval a zhodnotil, že takového Verstappena moc často neviděl. Když se k tomu přidaly problémy s brzdami, zaměstnanec režie obsluhující “pípací tlačítko” měl co dělat.

Max Verstappen prozradil, co přesně ho v autě trápilo. “Po sobotě jsme vyměnili brzdy a nebylo to dobré. Na brzdách jsem z toho neměl vůbec dobrý pocit. Celý závod jsem to nedokázal vyřešit. Je to věc, kterou musíme pochopit, protože jinak se při brzdění necítíte moc jistě.”

“Když šlápnete brzdový pedál, necítíte se dobře a může vás to stát dost času na kolo. Bylo to trochu těžší, než jsem čekal,” přiznal v mix zóně, kde se moc nesmál. Nakonec ani jeho pozávodní komunikace ve vysílačce nezněla moc radostně. “Obecně nikdy nemám problémy při brzdění, bylo to tak během celé mé kariéry. Dnes to byl rozhodně problém.”

Znovu můžeme konstatovat, že Red Bull měl nejlepší monopost na startovním roštu. Letos je skutečně dominantní. “Nemyslím si, že to bylo dominantní, vždyť jsme vyhráli jen o dvě sekundy,” oponoval po této poznámce Verstappen, který je přesvědčen, že konkurence je k Red Bullu blíže.

Mercedes za určitých okolností mohl vyhrát, uvažuje. “Určitě, myslím si, že kdyby po první zastávce vsadili na lepší strategii, dnes mohli zvítězit. Během celého víkendu byli velmi rychlí. Na druhou stranu však i naše problémy s brzdami nás trochu zpomalily. Podle mě však byli tento víkend velmi silní.”

Max Verstappen zaznamenal své 50. vítězství a již letos se může stát třetím nejúspěšnějším jezdcem historie F1 z hlediska počtu vítězství. Alain Prost má jen o jedno a Sebastian Vettel o tři prvenství více.

“Je úžasné vyhrát tu mou 50. velkou cenu,” uvedl nakonec. “Jsem na to velmi hrdý a nadále budeme do toho dávat vše.”

Související zprávy

Diskuze