logo F1zpravy.czF1online.sk

Marko vidí jednoho černého koně, Red Bull by mohl potrápit Norris

F1 Grand Prix of United States – Sprint
© AUSTIN, TEXAS – OCTOBER 21: Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko talks with Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing on the grid prior to the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of United States at Circuit of The Americas on October 21, 2023 in Austin, Texas. (Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202310220026 // Usage for editorial use only //
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Max Verstappen sice v sobotu zmizel v dáli a nejblíže k němu byl pouze Lewis Hamilton, ale dnes nebude hlavním nepřítelem Red Bullu. To si myslí Helmut Marko. Místo toho ukazuje prstem na jezdce, který je v ještě lepší pozici a za určitých okolností má skutečně šanci potrápit trojnásobného šampiona.

Při pohledu na výsledky si nejeden fanoušek jen povzdechl a zhodnotil: Zase. Ano, zase se Maxovi Verstappenovi během několika kol podařilo vybudovat desetisekundový náskok, a to se ani pořádně nesnažil. Mohli jsme si toho všimnout i na tom, že trojnásobný šampion zajel svůj nejlepší čas hned ve druhém kole, kdy měl v nádrži ještě velké množství paliva. Naproti tomu Lando Norris na to tlačil celý závod a své maximum přidal čtyři kola před šachovnicí.

Helmut Marko přemýšlel nad Hamiltonovou jízdou a prozradil, proč se podle něj Verstappen dokázal poměrně snadno odpoutat. “Mohli jste vidět, že Hamilton v prvním sektoru hodně tlačil. Myslím si, že během toho příliš namáhal své pneumatiky.”

Brit ale neměl moc na výběr. Pokud chtěl držet krok s Verstappenem a využít DRS, první sektor byl klíčový. Když ani to nevyšlo, bylo rozhodnuto. “Poté se Max v čele pole vzdálil. Vše měl pod kontrolou, byl rychlý, ale zároveň šetrný k pneumatikám.”

Na konci sprintu byl velmi rychlý Lando Norris, který bleskovým tempem stahoval Charlese Leclerca. Ani Red Bullu neunikl fakt, že jakmile se mladý Brit dostal před Carlose Sainze, začal přidávat jedno rychlé kolo za druhým.

Pokud se tedy v neděli dostane před Leclerca hned na startu a Max Verstappen zůstane na několik kol zaseknutý za někým jiným, může z Norrise být vážná hrozba pro Verstappenovy naděje na zisk 50. kariérního triumfu.

“Když se ve sprintu Norris dostal na čistý vzduch, byl velmi rychlý,” všímá si Helmut Marko. “Jeho vnímám jako naši hlavní konkurenci do nedělní velké ceny.”

Související zprávy

Diskuze