logo F1zpravy.czF1online.sk

Red Bull ve sprintu nenašel vyzyvatele. Verstappen byl opět první v cíli

Max Verstappen2
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Max Verstappen nezaváhal a v sobotním sprintu v Austinu potvrdil roli největšího favorita víkendu. I když obě kvalifikace přinesly nesmírně vyrovnaný průběh, sobotní sprint nám trochu vzal vítr z plachet. Nejenže to nebyl ten nejzajímavější závod v sezóně, ale zároveň ukázal, že Red Bull pravděpodobně bude v závodním tempu opět dominovat.

Start sprintu proběhl relativně klidně. Charles Leclerc odstartoval skvěle a chtěl Maxovi Verstappenovi vzít vedení, ale místo toho ztratil v první zatáčce druhé místo ve prospěch Lewise Hamiltona, který se zdál být mimo trať, ale komisaři tento incident nakonec neřešili. Velmi dobře odstartoval i Carlos Sainz, který jako jediný zvolil měkké pneumatiky, a posunul se na čtvrté místo před piloty McLarenu.

Za jezdci stáje z Wokingu se za chvíli seřadil vláček a hlavně Sergio Pérez s Georgem Russellem vedli ofenzívu, když v třetím kole oba překonali Oscara Piastriho. Brit však svého soupeře předjel za bílou čárou a komisaři mu udělili pětisekundový trest. V čele mezitím Lewis Hamilton ukazoval s Mercedesem nevídané tempo a držel se Verstappena jako klíště, ale po několika kolech se přece jen projevila převaha Red Bullu.

V pátém kole se dostal do bodované osmičky Pierre Gasly, který také překonal Piastriho, a ofenzivně naladěný byl i Lando Norris s pokusem předjet Carlosa Sainze. Španěl se však dobře bránil a hodně pomáhal týmovému kolegovi před ním, který postupně zvyšoval náskok. Norris provedl předjížděcí manévr “až” v desátém kole z celkových devatenácti. V této fázi už sprint probíhal poměrně klidně a Sainzovo trápení na měkkých pneumatikách bylo v podstatě jediným vzrušujícím prvkem.

Tým začal Sainzův pád. Pilot Ferrari se nedokázal udržet v DRS dosahu za Norrisem a v jedenáctém kole ho předjel i Sergio Pérez. Na řadě byl George Russell, který však měl na kontě penalizaci, a tak potřeboval Carlosa nejen předjet, ale také si vybudovat náskok více než pět sekund.

Sprint v tomto okamžiku strnul a ve druhé polovině jsme téměř nic neviděli. Alex Albon na devátém místě se v úplném závěru snažil, co mu síly stačily, dohnat Georgea Russella, který s pětisekundovým trestem zůstal zaseknutý za Sainzem. Kromě toho se však od poloviny sprintu v bodované osmičce prakticky nic nezměnilo.

Max Verstappen si tak došel k pohodlnému vítězství ve sprintu. Lewis Hamilton skončil druhý. I když to na začátku vypadalo, že by mohl vyzvat Red Bull, nakonec se to nepodařilo. Třetí skončil Charles Leclerc, ke kterému se v závěru velmi nebezpečně přiblížil čtvrtý Lando Norris. Bodovanou osmičku uzavřeli Sergio Pérez, Carlos Sainz, Pierre Gasly a George Russell. Představte si, že Alexovi Albonovi na konci chyběly k poslednímu bodu pouhé tři desetiny sekundy.

Jak to zhodnotil komentátor Sky Martin Brundle: “Měli jsme za sebou několik dobrých sprintů, ale tento k nim nepatří.” To asi nejlépe vystihuje sobotní dění v Austinu.

tables.undefined - GP 2023

logo Mercedes
Lewis Hamilton
logo Red Bull
Max Verstappen
logo Ferrari
Charles Leclerc
Jezdec
1.
Max Verstappen
2.
Lewis Hamilton
3.
Charles Leclerc
4.
Lando Norris
5.
Sergio Pérez
6.
Carlos Sainz
7.
Pierre Gasly
8.
George Russell
9.
Alex Albon
10.
Oscar Piastri
11.
Esteban Ocon
12.
Daniel Ricciardo
13.
Fernando Alonso
14.
Júki Cunoda
15.
Nico Hülkenberg
16.
Valtteri Bottas
17.
Kuan-jü Čou
18.
Kevin Magnussen
19.
Logan Sargeant
-
Lance Stroll

Live

Související zprávy

Diskuze