logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton: Strategie a zastávky v boxech nebyly ideální, ale Red Bull je stále rychlejší

Formula 1 2023: United States GP
© LAT Images
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2023

Velká cena Saúdské Arábie, 5. prosince 2021, je stále poslední vítězství v kariéře Lewise Hamiltona. Sedminásobný šampion od toho dne získal devět druhých míst, včetně osudného Abú Zabí 2021, a několikrát byl blízko k 104. vítězství, ale nikdy ne dost blízko. Velká cena USA v Austinu však nabídla několik důvodů k optimismu a tím Lewis před novináři přímo sršel.

Nová podlaha nasměrovala Lewise Hamiltona k boji o vítězství. Na potvrzení formy jeho týmu si raději počkáme do Mexika, protože je zřejmé, že víkend Red Bullu měl daleko od optimálního, ale pohled na výkon monopostu W14 v Austinu musí naplňovat fanoušky tohoto týmu optimismem. Přesto se poslední závod jeví trochu jako nevyužitá příležitost.

“Měli jsme zastavit dříve než Lando, protože jsme byli dost blízko, abychom se mohli úspěšně pokusit o undercut. Nevím, proč jsme to neudělali. Po první zastávce jsem ztrácel osm sekund a musel jsem se dotahovat, což bylo opravdu náročné; po druhé zastávce to samé, opět potřeba snižovat ztrátu na ostatní. Bylo náročné stále dotahovat tolik času,” řekl po závodě televizi Sky Lewis Hamilton.

“Kromě toho mám z víkendu velmi dobrý pocit. V autě jsem se cítil mnohem lépe. Jsem velmi vděčný za práci týmu doma v továrně. Nová podlaha byla krokem vpřed a pokud dokážeme zlepšit další oblasti, například zastávky v boxech nebo strategie, možná se přiblížíme ještě více,” řekl Hamilton s úsměvem a odhodláním.

Samozřejmě, bylo by velmi snadné začít s otázkami “co by bylo, kdyby…”, ale Mercedes rozhodně mohl v Austinu zvládnout lépe několik “drobností”, které neměly s rychlostí monopostu nic společného. Strategové váhali, posádka v boxech přezula Lewise dvakrát za asi 3,5 sekundy a sám jezdec udělal na opotřebovaných pneumatikách v prvním stintu docela hrubou chybu, která ho mohla stát i tři sekundy. Když se to sečte, ztráta 2,2 sekundy v cíli vypadá hratelně. Nesmíme však zapomenout, že ani závod Red Bullu nebyl vůbec ideální.

Trochu to připomíná konec minulé sezóny, kdy Lewis získal tři druhá místa v řadě. Optimismus je sice hezký, ale je lépe zůstat nohama na zemi. “Max startoval ze šestého místa a dostal se přede mě, takže nakonec si myslím, že Red Bull je rychlejší. Zároveň zastavil jako první a ke konci stintu přesto dokázal jezdit dobré časy.”

“Stále jsou tedy před námi a bude velmi těžké je překonat. Zároveň je třeba říct, že už skončili s vývojem vozu. My jsme tento víkend přivezli vylepšení a oni volně pokračují s tím, co měli. Je úchvatné sledovat, jak stále dokážou vyhrávat závody. Máme před sebou obrovské množství práce,” řekl na závěr rozhovoru sedminásobný mistr světa.

Související zprávy

Diskuze