logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamilton prozradil, že sprint využil k prozkoumání Verstappenova vozu

2023 United States Grand Prix, Saturday – Steve Etherington
© 2023 United States Grand Prix, Saturday – Steve Etherington
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2023

Lewis Hamilton byl během většiny sprintu poměrně blízko za Maxem Verstappenem na druhém místě. Určitě si uvědomoval, že Red Bull nepředjede, ani kdyby jel závod svého života, tak svůj čas využil jinak. Na tiskové konferenci prozradil, že si v hlavě dělal poznámky o tom, jak se na trati chová Red Bull RB19.

Když na techniku konkurence pohlédne takový Adrian Newey, o němž se říká, že dokáže vidět vzduch, věříme, že si odnese nějaké informace. V konečném důsledku vždy má svůj zápisník, do kterého si pečlivě zapisuje své poznatky. Ale co může pilot Formule 1, který má o aerodynamice jen základní znalosti, vyčíst z techniky konkurence? Efekt je pravděpodobně především marketingový, protože takové fotografie jezdce se rychle šíří na sociálních sítích.

Pro piloty je mnohem důležitější vědět, jak se jejich monopost chová během jízdy, a tyto informace přesně předávat svým inženýrům. Proto mohla být sobota pro Lewise Hamiltona velmi užitečná. Podle jeho slov totiž poznával monopost Maxe Verstappena, který by všichni chtěli mít v garáži.

K datům z GPS, které mají týmy k dispozici, se tak přidají čerstvé poznatky Lewise Hamiltona. “Ne že bych ho letos ještě neviděl, samozřejmě jsme ho viděli. Ocitl jsem se však v dobré pozici, abych mohl sledovat monopost Red Bullu, co Max dělá, jak se jeho auto chová.”

“Nějakou dobu jsem ho mohl pozorovat a sledovat, kde jsou zvláště silní. Samozřejmě, takové věci můžeme vidět i na datech z GPS, ale alespoň vím, zda jsme někde silnější a kde jsou silnější oni, abych to mohl reportovat našemu týmu,” pokračoval sedminásobný šampion.

Když Hamilton studoval Verstappenovo auto tímto způsobem, zjistil, že v Mercedesu “máme hodně práce”. “Všichni za těmi kluky mají hodně práce. Příští rok je dohnat nebude vůbec snadný úkol. Rychle budou dělat pokroky, protože mají úžasný tým vývojářů, takže dohnat je bude pro nás ještě náročnější. Ale mám stoprocentní důvěru v náš tým, že se nám to může podařit.”

Hamilton se chce poprat s Ferrari a McLarenem

To však patří do budoucnosti a je to téma, kterým se mohou zabývat inženýři v továrně. Všichni přítomní na okruhu se nyní musí soustředit na nedělní závod, ve kterém by stříbrné šípy měly být opět silné.

V sobotu totiž Hamilton nestačil jen na Verstappena. S Leclercem si poradil v první zatáčce, kde mu však pomohla i výjezdová zóna. Každopádně si musel vychutnat pohled na Leclerca, kterého Verstappen vytlačil na úplně vnitřní stranu trati.

“Řeknu to upřímně, že jsem ho ani neviděl. Měl jsem vedle sebe jeden McLaren, takže jsem se jen snažil nezopakovat to, co se stalo v posledním závodě. Najednou jsem se vynořil ze zatáčky a uviděl jsem Charlese,” popisoval okamžiky po zhasnutí červených světel. “Doufal jsem jen, že se vedle něj vejdu a budeme se prát. Závodili jsme až do třetí zatáčky, kde se ocitl v mém mrtvém úhlu. Měl jsem trochu obavy. Jakmile jsem ho předjel, začal jsem hledět před sebe.”

“Pak jsem měl z auta dobrý pocit, tak jsem tlačil, abych se co nejvíce přiblížil (Maxovi), dokud jsem měl z monopostu tak dobrý pocit. Nepodařilo se mi úplně smazat tu ztrátu. Jakmile jsem byl bez DRS, tak už jen kroužil,” konstatoval po zisku druhého místa, čímž vyrovnal svý dosavadní nejlepší výsledek ve sprintech.

V neděli bude startovat před Verstappenem, což je jediná naděje ho porazit, i když malá. “Myslím si, že to nepotrvá dlouho a bude nám dýchat na záda s touto jejich rychlostí. To nám však otevře cestu k pěkné bitce s Charlesem a Landem; měli jsme podobné tempo. Doufám, že zabojujeme. Pokud bychom Maxa udrželi za sebou, bylo by to úžasné. Pokud ne, nic se neděje.”

Související zprávy

Diskuze