logo F1zpravy.czF1online.sk

Hamiltonovi svítá na lepší časy: Konečně vylepšení, které je cítit

F86wYDrWcAAre4e
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2023

Po dvou letech a mnoha balících vylepšení, z nichž několik dostalo nálepku průlomové, to přišlo. Lewis Hamilton prý poprvé od začátku sezóny 2022 cítil, že vylepšení na monopostu Mercedesu skutečně fungují. Pokud je to pravda, před rokem 2024 jsou to skvělé zprávy pro všechny fanoušky této stáje z Brackley.

Nasadit nové komponenty během sprintového víkendu je poměrně velké riziko. Po pátku by o tom mohl mluvit například Aston Martin. Co se však dá dělat, pokud do konce sezóny zbývá pár závodních víkendů, ve kterých se bude bojovat už jen o pár, řekněme si upřímně, bezvýznamných vítězství?

I v Mercedesu si uvědomují, že teď už jde výhradně o rok 2024. Jedním z prvních kroků před blížícím se ročníkem je i představení vylepšené podlahy, která má inženýrům ukázat správný směr. Zdá se, že se to povedlo.

“Nevím tak úplně říct, zda je to nějaký ukazatel před příštím rokem. Jak však pokračujeme s experimentováním, rozšiřujeme své znalosti ohledně toho, kam směřujeme, kam chceme nasměrovat náš monopost,” prozradil Lewis Hamilton po zisku skvělého třetího místa v austinské kvalifikaci.

Brit pokračoval poměrně neutrálně, ale postupně přidával na optimismu. “Tato podlaha není diametrálně odlišná. S vylepšením přichází i naděje, ale zbytek auta je přesně stejný. A máme hodně oblastí, ve kterých se potřebujeme zlepšit.”

“Toto je však zlepšení. Toto je za poslední dva roky jedno z prvních vylepšení, které skutečně cítím. Je to pozitivní věc. Potřebujeme udělat ještě dva-tři takové kroky, abychom byli superkonkurenceschopní. Věřím, že našim klukům se to může podařit,” prohlásil Hamilton.

Továrny v Brackley a Brixworth jedou na plné obrátky. Jejich práce pomáhá zvýšit výkonnost monopostu a, jak říká Lewis Hamilton, dostat ho “na vyšší úroveň”, ale ovládání Mercedesu W14 se příliš nemění. K výraznějším změnám v tomto směru může dojít až během zimy.

Lewis Hamilton děkuje svým inženýrům i za tyto pokroky. “Jsem opravdu velmi vděčný celému týmu za tato zlepšení auta. Všichni pracovali nesmírně tvrdě na tom, aby tato vylepšení představili. Důkazem tvrdé práce každého jednotlivého člena týmu je, jak blízko jsme McLarenu a Ferrari, ba dokonce i Red Bullu.”

Jak jsme si však zvykli, Hamiltonovy projevy pro média často připomínají jízdu na horské dráze. V pátek byl na vrcholu, ale co přijde v sobotu a v neděli? Tentokrát se proto rozhodl pro opatrnější předpovědi.

“Na to je ještě brzy,” reagoval na žádost, aby zhodnotil vyhlídky Mercedesu. “Nikdo z nás ještě neodjel dlouhý stint, takže nemám ani tušení. Jelikož Red Bull v první trojce chybí, možná bude tento souboj o něco těsnější, protože obvykle jsou před námi a zmizí v dálce. Doufejme, že my tři svedeme těsný boj.”

Související zprávy

Diskuze