logo F1zpravy.czF1online.sk

Pérez si je svým místem neotřesitelně jistý. Lawson ještě na rok 2025 nehledí

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 10. 2024

Sergio Pérez se před letní přestávkou stal středem pozornosti a zdá se, že si to před koncem sezóny zopakuje. Opět se totiž začíná skloňovat jeho potenciální odchod z Red Bullu, k čemuž výrazně přispívá i sportovní poradce týmu Helmut Marko. Pérez však vzkazuje, že se nikam nechystá.

V juniorce Red Bullu by se nyní měl začít lámat chleba. Helmut Marko chce prověřit výkonnost Liama Lawsona a už předem naznačuje, že pokud podá uspokojivé výkony, tak by za rok mohl skončit v hlavním týmu vedle Maxe Verstappena. Vyčíst to můžeme z jeho nedávného vyjádření, že v ideálním případě by chtěl v Red Bullu vidět jezdce z akademie.

Můžeme se domnívat, že tím narážel právě na Liama Lawsona. Pro juniory z Formule 2 by to byl příliš velký skok a snad nikdo nečeká, že by vedení červených býků najednou přestalo ignorovat Júkiho Cunodu.

Během víkendu v Singapuru se k tomu přidaly spekulace, že Sergio Pérez by mohl na domácím závodě v Mexiku oznámit konec své kariéry. Do té doby prý Red Bull ještě využije jeho marketingový potenciál v zemích střední Ameriky.

Sergio Pérez zřejmě na tyto spekulace zareagoval zveřejněním scény z filmu Vlk z Wall Street, ve které hlavní postava Leonarda DiCapria vzkazuje, že nikam neodchází. Mexičan prozradil, co tím přesně chtěl říct.

„Lidé si někdy začnou tyto spekulace spojovat a zejména v Mexiku se jich chytají. Obzvlášť před blížící se VC Mexika jsem nechtěl, aby byli moji fanoušci uvedeni v omyl těmito nepravdivými informacemi,“ vysvětluje Sergio Pérez. „Chtěl jsem jen jasně vzkázat, že na sto procent tady budu i za rok.“

„Mám svůj kontrakt a naplním ho. Na to ostatní nemyslím. Myslím jen na to, jak vyřešíme problémy, které nás v současnosti trápí s naším monopostem,“ ujistil 34letý jezdec Red Bullu.

Velký počet mladíků na startovním roštu vítá — kromě Olivera Bearmana Formula 1 letos poznala i Franca Colapinta. V následující sezóně se přidají i Kimi Antonelli, Jack Doohan, no a nakonec je zde Liam Lawson.

„Jsem rád, že se sem dostávají tito mladíci a okamžitě jsou konkurenceschopní,“ chválí juniory Pérez. „Dnes už jezdci přijíždějí mnohem vyzrálejší, než když jsem začínal já. V podstatě celou svou kariéru jsou spjati s týmy Formule 1. Byli na mnoha závodech, vědí, jak to tady funguje, a okamžitě se dostávají do tempa. Vidět to je skvělé.“

Mexičan by se však přece jen měl modlit, aby se Liam Lawson do tempa nedostal až příliš rychle. Red Bull si v posledních měsících ještě jakžtakž mohl dovolit jeho výpadky, ale úplně jiný příběh to bude za rok, kdy se od začátku sezóny budou o vítězství bít čtyři týmy.

Liam Lawson ve čtvrtek prozradil, že se zatím příliš nevěnuje spekulacím o jeho potenciálním povýšení do Red Bullu. „Pokud mám být upřímný, to je ještě hodně daleko. Mám nastaven stejný cíl, jaký jsem měl už od svých sedmnácti a doby, kdy jsem se přidal do programu. Všechno se to týká výkonnosti a přesně tak se na to i budu dívat.“

Související zprávy

Diskuze