logo F1zpravy.czF1online.sk

Proč Antonelli nezačne v menším týmu? Wolff ho chce mít „nekontaminovaného“

George Russell, Toto Wolff a Kimi Antonelli
© Stephen Reuss/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 17:05

Andrea Kimi Antonelli vstoupí do Formule 1 ve věku osmnácti let s jedním z největších týmů na startovním roštu. Takovému tlaku v tak mladém věku nemusel čelit nikdo před ním. Nabízí se proto otázka, proč Toto Wolff takto riskuje. Prý k tomu má dobrý důvod.

Mercedes se nepokusil sehnat Antonellimu místo v jiném týmu a italský mladík nedostal šanci ve Williamsu po odchodu Logana Sargeanta. Zdálo se to přitom jako dokonale racionální řešení. Mladý Kimi mohl absolvovat alespoň pár závodů a připravit se na účinkování v jednom z největších týmů. Totovi Wolffovi se však taková možnost příliš nelíbí.

„Po odchodu Lewise je čas na generační výměnu, protože už nic nebude jako dřív,“ prohlásil Rakušan v rozhovoru pro Autosprint, na který odkazuje portál RacingNews365.com. „V příštím roce budeme mít mladý tým s Georgem a Antonellim, což pro nás bude začátek nové éry. Předchozí éra byla skvělá, ale nastal čas otočit list a začít znovu.“

„Proč bude Antonelli hned jezdit za Mercedes a nezačne kariéru například ve Williamsu? Protože ho chceme svěžího a nekontaminovaného – pokud to takto můžeme říci – vnějšími zkušenostmi,“ vysvětlil Wolff.

Získávání zkušeností v kokpitu menšího týmu a pod menším tlakem se považuje za nejlepší vstup do nejvyšší motoristické třídy. Nechcete dostat mladého pilota pod velký tlak příliš brzy, alespoň taková byla naše logika. Wolff však má v případě Antonelliho odlišný názor. „Kdyby začal v jiném týmu, naučil by se jiným věcem, odlišnému chování a získal by odlišné dojmy o technických aspektech,“ vysvětlil šéf Mercedesu.

„Tomu se chceme vyhnout. Myslím si, že když k sobě okamžitě přinesete mladého jezdce, přináší to samé výhody,“ dodal Wolff.

Mercedes vyřešil odchod Lewise Hamiltona nasazením o jednadvacet let mladšího Kimiho. Ten však nebyl ani zdaleka jedinou možností stáje z Brackley. Wolff dal v průběhu posledních měsíců více než jasně najevo svůj zájem o Maxe Verstappena. Nevyšlo mu to a nakonec sáhl po Antonellim.

„Samozřejmě, že jsme měli zájem o Verstappena, ale okamžitě bylo jasné, že s největší pravděpodobností nepřestoupí do Mercedesu. Kimi je proto pro náš tým nejlepší volba. Chceme začít novou kapitolu. Jsou to vzrušující časy a podle nás máme správnou kombinaci směrem do budoucna,“ vzkázal Wolff.

Související zprávy

Diskuze