logo F1zpravy.czF1online.sk

Rosberg vychvaluje Antonelliho: Může být nejlepším jezdcem své generace

Andrea Kimi Antonelli
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

Jak si povede při své premiéře ve Formuli 1 Andrea Kimi Antonelli? To je jedna z největších otázek sezóny 2025. Není pochyb, že italský mladík má obrovský talent, ale to ve Formuli 1 nestačí. Potřebujete víc. Někdy je rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem jen otázkou načasování. Přesně to se může stát i rodákovi z Bologně, o jehož talentu nepochybuje ani Nico Rosberg.

Mistr světa z roku 2016 zná mladého Kimiho velmi dobře. Během jeho mimořádně úspěšné juniorské kariéry působil i v týmu Rosberg Racing Academy a společně získali několik titulů. Velmi dobře tedy zná potenciál italského mladíka, ale zároveň si uvědomuje, že to pro úspěch nestačí.

„Ano, je to správné rozhodnutí, ale samozřejmě zároveň velmi odvážné,“ prohlásil Rosberg ve vysílání německé televize Sky. „Kimi byl před pár lety součástí mého motokárového týmu. Znám ho tedy velmi, velmi dobře a určitě má talent stát se nejlepším jezdcem své generace.“

„Na druhou stranu jeho příprava nebyla ani zdaleka ideální. Nemyslím si, že letos ve Formuli 2 dostal dobré auto a podle mě nemohl ukázat, co dokáže. Přesto porazil svého týmového kolegu Olivera Bearmana, který má také namířeno do Formule 1. Bylo to však náročné a k tomu ještě musíme přičíst nehodu v pátečním tréninku. Příprava tedy není ani zdaleka optimální, ale podle mě udělal Toto Wolff správné rozhodnutí,“ řekl pevně přesvědčený Rosberg.

Zároveň připomněl, jakému tlaku italský mladík čelí. Sám řekl, že v jeho věku nebyl ani zdaleka připraven na Formuli 1. Kimi však podle něj připraven je, přestože toto rozhodnutí s sebou nese nemalé riziko, a dokáže si poradit s tlakem – což je také věc, se kterou má Nico velké zkušenosti.

„Po mentální stránce je to nesmírně náročné. Jen se podívejte na jeho páteční trénink, byly to jeho první oficiální kola ve Formuli 1, je mu osmnáct let a jako Ital jezdil na italské půdě. Sledoval ho celý svět a ve druhém kole skončil v bariéře,“ řekl Rosberg.

„Do té chvíle však byl rychlý. Současně s ním byl na trati i Lewis Hamilton. Nebylo to ale z jeho strany ideální, přehnal to, byl naprosto přemotivovaný, ale stalo se to jen proto, že je mu osmnáct let a právě začíná kariéru ve Formuli 1,“ dodal mistr světa z roku 2016.

Související zprávy

Diskuze