logo F1zpravy.czF1online.sk

Andrea Kimi Antonelli se stal nástupcem Lewise Hamiltona v Mercedesu!

Andrea Kimi Antonelli
© X/Prema
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2024

Očekávané se stává skutečností. Tým Mercedes na jeho domácím závodě oznámil, že italský mladík Andrea Kimi Antonelli v roce 2025 přestoupí do Formule 1 a stane se týmovým kolegou George Russella. Jde o velký a odvážný krok, který ukazuje úroveň důvěry, jakou mají Toto Wolff a Mercedes v talent mladého Kimiho.

I když páteční nehoda Antonelliho v prvním tréninku na Velkou cenu Itálie byla nepříjemná, rozhodně nenarušila další plány Mercedesu ani důvěru ve schopnosti rodáka z Bologne. Ten má za sebou skvělou juniorskou kariéru a již několik let je považován za dalšího „zlatého kluka“. Tento rok však přinesl první otazníky.

Toto Wolff se totiž se svým týmem rozhodl urychlit vývoj mladého závodníka a umožnil mu přeskočit Formuli 3. Italský pilot směřoval z Formule Regional rovnou do Formule 2, kde navíc došlo k velké změně pravidel. Jindy dominantní tým Prema se s novými monoposty trápí a v nabitém poli se mladý Kimi těžko prosazuje.

Po odchodu Lewise Hamiltona se však nezdálo, že by Mercedes uvažoval o někom jiném než Antonellim. Odmítl několik alternativ a když neuspěl při honbě za Maxem Verstappenem, měl Ital svou budoucnost ve Formuli 1 zaručenou.

„Naše jezdecká sestava pro rok 2025 je kombinací zkušeností, talentu, mládí a syrové rychlosti,“ prohlásil Toto Wolff v oficiální tiskové zprávě Mercedesu. „Jsme nadšeni z toho, co George a Kimi přinesou našemu týmu – každý individuálně i jako partneři. Taková sestava je perfektní pro otevření nové kapitoly našeho příběhu a je také důkazem síly našeho juniorského programu.“

„George se zařadil mezi nejlepší jezdce na světě. Je nejen rychlý, konzistentní a odhodlaný, ale vypracoval se také na silného lídra. Kimi neustále ukazuje, že má talent a rychlost potřebnou pro závodění na vrcholu našeho sportu. Víme, že je to velký krok, ale ohromil nás na letošních testech a my ho budeme plně podporovat,“ slibuje Wolff.

„V Georgeovi má zkušeného týmového kolegu, od kterého se může učit a zdokonalovat své řemeslo. Jsem přesvědčen, že oba budou pro tým velkým přínosem v naší pokračující snaze bojovat v čele startovního pole,“ dodal šéf Mercedesu.

Mladého Kimiho čeká obrovská výzva. Nejenže vstupuje do Formule 1 v mladičkém věku osmnácti let, ale rovnou přichází do jednoho z největších a nejúspěšnějších týmů všech dob. Aby toho nebylo málo, musí zaplnit mezeru po sedminásobném mistru světa.

„Je to úžasný pocit, že jsem se stal pilotem továrního Mercedesu a týmovým kolegou George v roce 2025,“ prohlásil při svém potvrzení Antonelli. „Splnil se mi můj chlapecký sen o Formuli 1. Chci poděkovat týmu za podporu v dosavadním průběhu kariéry a za projevenou důvěru. Stále se hodně učím, ale cítím se připravený na tuto příležitost.“

„Soustředím se na zlepšování a dosahování nejlepších výsledků pro tým. Jsem také nadšený, že se stanu týmovým kolegou George. I on vyšel z juniorského programu Mercedesu a velmi si ho vážím. Je superrychlý, několikanásobný vítěz velké ceny a už mi pomohl se zlepšit. Těším se, že se od něj budu moci učit a spolupracovat s ním při dosahování výsledků na trati,“ řekl Antonelli.

Související zprávy

Diskuze