logo F1zpravy.czF1online.sk

Asi každého děsí představa, že nedokáže podávat adekvátní výkony, řekl Antonelli

Andrea Kimi Antonelli
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 8. 2024

Uvidíme italského mladíka Andreu Kimiho Antonelliho ve Formuli 1? Pravděpodobně ano. Stále teprve sedmnáctiletý závodník si v této sezóně „užívá“ nemalou pozornost a tlak, protože už při premiéře ve Formuli 1 má nahradit Lewise Hamiltona. Kimi přitom upřímně přiznává, že nemá stoprocentní důvěru ve své schopnosti, ale naplno si užívá každou chvíli.

Ani nezdařená sezóna týmu Prema ve Formuli 2 neodradila Haas a Mercedes, aby uvažovali o talentované jezdecké dvojici Oliver Bearman – Andrea Kimi Antonelli. První jmenovaný rozptýlil pochybnosti při svém nečekaném a neplánovaném debutu ve Formuli 1, když zaskočil za Carlose Sainze, druhý si zatím vyzkoušel monopost F1 „jen“ na testech.

Není to však pro něj příliš brzy? Přece jen tady stále mluvíme v podstatě o dítěti. „Určité obavy máte vždy. Asi každého děsí představa, že nedokáže podávat adekvátní výkony,“ řekl Andrea Kimi Antonelli, kterého cituje Motorsport.com, o vyhlídce na první sezónu ve Formuli 1. „Snažím se to vnímat jako skvělou příležitost něco se naučit, růst a zároveň si užít tu chvíli.“

„Nebojím se všudypřítomných hodnocení mých výkonů. Vím, že Mercedes má jasno ohledně mého potenciálu. I když jsme letošní sezónu neodstartovali nejlépe, nepanovaly žádné negativní pocity,“ pokračoval Antonelli.

„Jsem docela klidný. Pokud by se mi naskytla příležitost, s chutí bych ji přijal a snažil se z ní vytěžit maximum. V poslední době jsem cítil určitý tlak, když se začalo mluvit o příští sezóně, ale vždy jsem se snažil si užívat, zkrátka si užívám nabídnuté příležitosti,“ dodal italský mladík.

Ten absolvoval v této sezóně rozsáhlý testovací program se starým i novým monopostem. Inženýři Mercedesu, kteří se testů zúčastnili, zpívali chvalozpěvy na talent a schopnosti stále nezletilého mladíka. Ten si svůj první dotek s Formulí 1 nesmírně užil.

„Během bahrajnských předsezónních testů mi dali letošní program a já jsem si jen řekl: ‚Zajezdíš si s monopostem F1!’ Byl to pro mě velmi speciální okamžik,“ řekl Antonelli, který si vyzkoušel monopost W12 z roku 2021 i W13 ze sezóny 2022.

„Byla to opravdu skvělá zkušenost. Nesl jsem si ten pocit během celého prvního kola, ačkoli podmínky nebyly ideální, pršelo a odpoledne dokonce sněžilo! Druhý den se trať zlepšila a vyschla, což z auta uvolnilo jeho potenciál: výkon, brzdění, aerodynamické zatížení atd. Bylo to šílené,“ říká Antonelli.

„Když jsem přijel na trať a otevřel dveře garáže, šokovalo mě, kolik lidí tam bylo, inženýrů i mechaniků, a všichni se starali o jedno auto. Když vám kladou otázky, musíte umět odpovědět a poskytnout spoustu informací. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl, ale teď už mi všechno připadá normální,“ dodal rodák z Bologne.

Související zprávy

Diskuze