logo F1zpravy.czF1online.sk

Rwanda je podle Domenicaliho „vážným kandidátem“ na pořádání velké ceny

Kigali, Rwanda
© Wikimedia Commons
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Formule 1 se již několik let snaží proniknout na africký trh. Dlouho to vypadalo, že zažijeme návrat Velké ceny Jižní Afriky na krásném okruhu Kyalami, ale problémy s místní samosprávou a korupcí tyto myšlenky zhatily. Podle šéfa Formule 1 Stefana Domenicaliho se ale objevil nový a zcela nečekaný kandidát.

Ruku na srdce, o Rwandě toho většina z vás moc neví, ale i to málo nám stačí, abychom tuto zemi nepovažovali za favorita na zorganizování velké ceny. V roce 1994 zažila Rwanda jednu z nejhorších genocid v historii, když za asi tři měsíce zemřelo přibližně milion lidí velmi bolestivou a ukrutnou smrtí mačetami, motykami a jiným zahradním nářadím.

Země se z tohoto traumatu vzpamatovává dodnes, ale přesto jí rozhodně nechybí ambice. Zástupci Rwandy se mají příští měsíc setkat s bossy Formule 1 s jasným cílem – zorganizovat doma velkou cenu. I když tato země není jediným zájemcem z regionu, Stefano Domenicali naznačil, že právě Rwanda je se svými přípravami ve velmi pokročilém stadiu.

„Jsou vážným kandidátem,“ potvrdil Ital v rozhovoru pro Autosport. „Představili dobrý plán a máme s nimi naplánované setkání na konec září. Závod má být organizován na permanentním okruhu, ne městském.“

Zástupci této země se objevili také na letošní Velké ceně Monaka, kde diskutovali s FIA. Ve Rwandě se bude letos pořádat i tradiční předávání cen FIA, což není maličkost a potvrzuje to dlouhodobé ambice země v oblasti motoristického sportu.

„Chceme jít do Afriky, ale potřebujeme najít správnou investici a správný strategický plán,“ prohlásil Domenicali. „Musíme zvolit správný okamžik a musíme se ujistit, že nás v té zemi, oblasti a na kontinentu přivítají, protože samozřejmě mají další priority. Musíme být vždy opatrní a učinit správná rozhodnutí.“

Šéf Formule 1 se přitom pyšní, že sport je ve skvělé formě a má dostatek zájemců, aby vytvořil ten nejlepší kalendář a nejlepší startovní rošt. „Do roku 2020 jsme neměli velký počet zájemců a nemohli jsme vyvinout konstruktivní tlak, takže jsme našim fanouškům a zákazníkům nemohli nabídnout dost,“ říká Domenicali.

„Nyní je však situace opačná. Máme řadu destinací na celém světě, které chtějí organizovat závody F1, což nám umožňuje zapracovat na zlepšení zážitku. 24 Velkých cen bude podle mě stabilní počet směrem do budoucnosti, ale ve střednědobém horizontu můžeme doladit pár věcí. V krátkodobém horizontu to nevidím na velké změny, ale v příštích měsících musíme diskutovat o letech 2026, 2027 a 2028. Máme různé možnosti,“ dodal Domenicali.

Na závěr je nutné připomenout – a Stefano by to připomněl určitě nerad –, že i když zní Velká cena Rwandy a návrat do kolébky lidstva krásně, závod budou doprovázet obrovské diskuse, se kterými se Formule 1 vypořádává neustále. „Sportswashing“ je pojem pro tento sport poměrně neznámý a Velkou cenu Rwandy určitě nezorganizuje 39 procent obyvatel této země, kteří žijí pod hranicí chudoby.

Je moudré organizovat závod v jedné z nejchudších zemí světa, kde jsou obrovské rozdíly mezi bohatou a chudou vrstvou obyvatelstva? I když závod pomůže turismu a rozhodně dostane zemi na mapu světa i pro něco pozitivnějšího než etnické čistky, stále je to stát, ve kterém funguje demokracie spíše nominálně. Volby se ve Rwandě různě manipulují a k metodám lidí, kteří momentálně jednají se Stefanem Domenicalim, patří i zakazování opozičních stran a zatýkání opozice.

Související zprávy

Diskuze