logo F1zpravy.czF1online.sk

Toto Wolff využívá pomoc psychologa: S duševním zdravím jsem se nesmírně trápil

Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 8. 2024

Formule 1 je plná úspěšných a bohatých lidí. Jejich život se z vnějšího pohledu zdá být dokonalý. Patří k nim i Toto Wolff, bývalý závodník, úspěšný podnikatel a jedno z nejnovějších jmen na seznamu miliardářů magazínu Forbes. Jeho život však není samé slunce a duha.

Rakouský byznysmen pronikl do Formule 1 v roce 2009 jako akcionář týmu Williams, později se stal jeho výkonným ředitelem, až nakonec v roce 2013 přešel k Mercedesu, kde později koupil třetinový podíl ve firmě. Sledoval, jak se jeho podnik rozrůstá a jak sbírá jeden titul za druhým. Za tímto pozlátkem a úspěchy se však skrývá i ponurejší část příběhu.

„S duševním zdravím jsem se nesmírně trápil,“ přiznal Wolff v rozhovoru pro televizi Sky. „Měsíce jsem si nedokázal vyčistit hlavu, ale uvědomil jsem si, že to má i řadu výhod. Říkám tomu superschopnost. To se snažím dát lidem s duševními problémy jako naději. Když mi bylo opravdu těžko, zvykl jsem si říkat: ‚Tenhle člověk nemá to, co mám já, a proto je úspěšnější.‘“

Tato vzpomínka se netýká současného Tota Wolffa, ale sahá hluboko do minulosti, kdy jistý rakouský mladík ukončil závodníckou kariéru a vydal se do světa obchodu. „Vzpomínám si na jeden velmi důležitý okamžik. Neměl jsem ani třicet let, když jsem prodal svou úspěšnou firmu a přestěhoval se do Monaka. Když přišla velká cena, někdo mě pozval na večírek. Viděl jsem tam všechny ty úspěšné lidi a říkal jsem si, že uspěli, protože netrpí jako já,“ vzpomíná Wolff.

„O dvacet let později jsem zlomil všechny ty rekordy, což by mě nikdy ani nenapadlo. Chci tím říct, že když se trápíte a patříte k citlivým lidem, může to být negativní nebo pozitivní. Některé silné stránky vycházejí ze čtení dění v místnosti, pochopení člověka a snahy vžít se do jeho kůže, když pojmenuje věci pravými jmény. Obecně mám cit pro to, co lidé potřebují, když chtějí podávat výkony na nejvyšší úrovni. I když se my chladní a úspěšní lidé smějeme do kamery, máme problémy. Nezobudíme se každý den s myšlenkou na náš skvělý život,“ řekl Wolff.

Psychika se v posledních letech stává stále důležitější složkou úspěchu nejen sportovců, ale také podnikatelů a lidí z dalších odvětví. Uvědomuje si to i sám šéf Mercedesu, který navštěvuje psychologa a povzbuzuje lidi, aby byli upřímní, pokud nejsou v životě spokojeni.

„Vždy vyhledám pomoc a už od mladého věku si kladu otázky. Někdy mám tak špatný den, že navštívím psychologa,“ přiznal Wolff. „Při rozhovorech s psychologem a s kognitivně-behaviorální terapií jsem vyzkoušel všechno, protože chci co nejrychleji vyřešit můj problém. Absolvoval jsem pravděpodobně více než 300 nebo 350 hodin rozhovorů.“

„Zajímavé je, že když máme problémy s autem a není na tom tak, jak bychom chtěli, ani trochu to se mnou nezamává. Absolutně vůbec. Byl jsem totiž v mnohem horších situacích. Stres je moje komfortní zóna, snažím se řešit problémy a nikdy se nevzdávat, i když jsem stokrát prohrál. Svým způsobem jsem stvořen pro tyto těžké dny,“ dodal šéf Mercedesu.

Související zprávy

Diskuze