logo F1zpravy.czF1online.sk

Wolffovou první volbou je Antonelli. Chce s ním napodobit Piastriho

Andrea Kimi Antonelli
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala3. 8. 2024

Posledním volným místem z top týmů disponuje už jen Mercedes. Zbylí jezdci se však o tuto sedačku nepoperou. Stříbrné šípy mají jasně stanovené priority. Pokud se nic zásadního na jezdeckém trhu nestane, od příštího roku by měl ve Formuli 1 jezdit Andrea Kimi Antonelli, se kterým má Mercedes velké plány.

Mercedes ani po šesti měsících od oznámení odchodu Lewise Hamiltona nenašel náhradu. Přesněji řečeno, potenciální nástupce našel, jen si z nich ještě nedokázal vybrat. Andrea Kimi Antonelli nejprve musí ukázat, že na výzvu jménem F1 bude připraven, a Max Verstappen zase podle Wolffa definitivně potvrdí, že z Red Bullu nikam neodejde.

„Odchod jezdce jsem vždy vnímal jako novou příležitost pro tým,“ říká Toto Wolff. „Změna je dobrá, je třeba ji akceptovat. Když Lewis oznámil zprávy o svém konci, zpočátku jsem si pomyslel: Proč teď a ne uprostřed sezóny? On však cítil, že přijmout toto rozhodnutí bylo důležité nejen pro jeho progres, ale i pro tým. Nespěcháme. Chceme si počkat a pak přijmout správné rozhodnutí.“

Pokud se Mercedes rozhodne pro sedmnáctiletého Antonelliho, stane se jedním z nejmladších jezdců v historii Formule 1. Toto Wolff neskrývá své ambice udělat z něj budoucího mistra světa podobně, jak to Red Bull dokázal s Maxem Verstappenem.

Šéf Mercedesu věří Antonelliho potenciálu. „Kritéria pro našeho dalšího jezdce jsou jednoduchá. Chceme nejlepšího dostupného pilota a v tuto chvíli je první volbou Kimi Antonelli. Samozřejmě, jsou s tím spojena i rizika. Ne z hlediska talentu jezdce, ale toho, že Antonelli bude čelit schopnostem George Russella, který je jedním z nejlepších jezdců na roštu. Kimi má velký potenciál. Svojí rychlostí a talentem se už dostal na určitou úroveň, chybí mu jen zkušenosti.“

Několik osobností v padoku navzdory nespornému Antonelliho talentu hledí na rozhodnutí Mercedesu neangažovat Carlose Sainze s nadzvednutým obočím. Podle rakouského byznysmena ve vedení týmu padla i taková jména, ale nakonec si vybrali jinou možnost.

„Jiní jezdci by podepsali jednoletou nebo dvouletou smlouvu, což nám nestačí,“ prohlásil Wolff. „Proto rád zariskuji s Antonellim, ale je to přepočtené riziko. Podívejme se na Piastriho rozvoj. Trvalo mu jeden a půl roku, než dokázal soupeřit s týmovým kolegou Landem Norrisem o vítězství. My chceme totéž dokázat s Kimim. V roce 2025 a s vyhlídkami na sezónu 2026 budeme v přechodném období. Je to vhodná sezóna k tomu, abychom ho přijali do týmu.“

Mohli bychom se zeptat, proč ještě Mercedes neoznámil Antonelliho příchod. Zřejmě však už tušíte, co je hlavní příčinou. „Alternativní scénář je samozřejmě Verstappen. V tuto chvíli mi však nepřijde moc realistický. Nadále budu sledovat trh. Nejsem si jist tím, jak se věci vyvinou v Red Bullu,“ poznamenal ještě před zprávami o tom, že Jonathan Wheatley se přidá k Adrianu Neweymu a z týmu brzy odejde.

Související zprávy

Diskuze