logo F1zpravy.czF1online.sk

Zkušenosti Andrettiho je neodradily. Otmar Szafnauer pomáhá při skládání nového týmu

Otmar Szafnauer
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 8. 2024

Uvidíme v dohledné budoucnosti na startovním roštu jedenáctý tým? Úsilí Michaela Andrettiho pravděpodobně vejde do dějin jako nejnákladnější snaha přesvědčit někoho o svých možnostech. Na celém světě se v současnosti nachází hned několik zájemců o vstup do Formule 1, které neodradilo ani vytrvalé odmítání tak kvalitního a pokročilého projektu, jakým je Andretti Global.

V jednom z nich figuruje také bývalý šéf týmů Alpine či Aston Martin Otmar Szafnauer. Ten se po odchodu z francouzské stáje v létě loňského roku nedobrovolně stáhl z Formule 1. Podle vlastních slov by se rád vrátil, ale funkci šéfa stáje není vůbec snadné získat. Nastínil však, že existují i jiné způsoby.

„Jsem soutěživý a pokud něco nade vše miluji, je to soutěžení,“ prohlásil Szafnauer v podcastu magazínu Autosport. „Proto si nemyslím, že je pro mě zajímavá pozice, ze které neovlivním úroveň konkurenceschopnosti týmu.“

„Kdybych ze své role dokázal pomoci při vývoji, budování a nacházení správných lidí pro zlepšení konkurenceschopnosti, tak bych měl zájem. Ale víte, v současnosti máme ve Formuli 1 pouze deset týmů a mnohé z nich již mají tyto funkce obsazeny. Nevím, kolik příležitostí se mi otevírá, ale je zde také možnost založení jedenáctého nebo dvanáctého týmu. To by mohlo být zajímavé,“ řekl Szafnauer.

Ten následně odhalil, že z Formule 1 tak docela neodešel. Prý pomáhá jednomu z amerických zájemců při zkoumání možností vstupu do nejvyšší motoristické třídy. Odmítnutí Andrettiho je zjevně neodradilo a objevují se další projekty se zájmem o Formuli 1. Pro jeden takový prý Otmar pracuje.

„Spolupracoval jsem s některými organizacemi v Americe, které disponovaly zdroji pro založení jedenáctého týmu,“ řekl Szafnauer. „Není to Andretti. V současnosti klademe základní stavební kameny a chceme se ujistit, že máme vše potřebné jednak pro nastartování nového týmu, ale také získání místenky.“

Jde o kontroverzní téma a takový Michael Andretti by o tom uměl povídat. Americký podnikatel a bývalý závodník udělal všechno, dokonce získal na svoji stranu i General Motors, ale Liberty Media neobměkčil. Můžeme se jen dohadovat, jakou šanci na úspěch má Szafnauerův projekt.

Související zprávy

Diskuze