logo F1zpravy.czF1online.sk

Verstappen o vítězstvích z jedenáctého místa: Bohužel, ty časy jsou za námi

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2024

Před rokem mohl Max Verstappen startovat i ze sousední vesnice a zřejmě by vyhrál. V této sezóně to už tak jednoduché není a dokonce ani ve Spa-Francorchamps se Nizozemci nepodařilo přejet pod šachovnicovou vlajku na vyšší než páté příčce. Před létem připouští, že zlaté časy skončily.

Velká cena Belgie 2022 byla jako procházka růžovým sadem. Verstappen startoval ze čtrnáctého místa a už ve 12. kole se ujal vedení. To byl začátek éry absolutní dominance, která však v posledních týdnech skončila.

Trend vyrovnávání startovního pole pokračoval i tento víkend. Viděli jsme několik strategií a Red Bull, který se nedokázal dostat ani na pódium, ačkoli vše udělal správně a trochu mu pomohli i soupeři. Lando Norris chybou na startu a Mercedes nesprávným odhadem hmotnosti monopostu.

„V prvním stintu jsem se vyhnul problémům. Ocitl jsem se však v DRS vlaku a v podstatě jsem zůstal na svém místě,“ popisuje Max Verstappen belgický závod tak, jak jej už poměrně dlouho nezažil. „Pak jsme se pokusili o pěkný undercut, který docela dobře zafungoval. Auta jsou však na tom rychlostně velmi podobně. Posunout se dopředu bylo velmi obtížné.“

George Russell popsal Spa-Francorchamps jako okruh, který Red Bullu vyhovuje nejvíc ze všech. Nestačilo to. Obhájce titulu byl spokojen i bez vítězství. „Myslím si, že z jedenáctého místa jsme odvedli dobrou práci. Dívám se i na šampionát a tohle byl pozitivní den.“

„Samozřejmě, že chcete víc, ale s naší rychlostí z posledních velkých cen nebylo reálné pomýšlet na to, že se opět dostaneme z jedenáctého místa na čelo. Bohužel, ty časy jsou už za námi,“ prohlásil Verstappen.

Namísto toho má několik vyrovnaných soupeřů, ale zároveň i štěstí, že se o body berou navzájem. Od VC Monaka nasbírali téměř totožný počet bodů jezdci ze tří týmů: Max Verstappen (116), Lewis Hamilton (115) a Oscar Piastri (114).

„Naštěstí se to trochu mění, takže nezískává všechny body jen jeden konkrétní tým,“ přikývl Verstappen. „Víme však, že nás čeká práce. Chceme se zlepšit. Uvidíme, co s tím umíme udělat.“

V sobotu vyzdvihl zejména McLaren, který za rok udělal neuvěřitelný skok vpřed. „Podíváte-li se na posledních pět nebo šest závodů, tak jasně byli nejlepší. Je to v pohodě, klobouk dolů. Myslím si, že odvedli výbornou práci.“

„Během přestávky musíme pár věcí rozanalyzovat: Všechno, co jsme udělali od prvního závodu až dosud a pokusit se znovu zabojovat v Zandvoortu. Uvidíme, jestli dokážeme tuto situaci vylepšit, otočit a být konkurenceschopnější. Tento souboj je stále dost těsný. Když uděláte drobnou chybu, rychle se to může zvrtnout. Musíme i to využít ve svůj prospěch, protože teď je to velmi obtížné. Zůstává nám mnoho závodů a mnoho věcí se ještě může stát,“ doplnil.

Související zprávy

Diskuze