logo F1zpravy.czF1online.sk

Johnny Herbert: Pérez je již psychicky zlomený

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2024

Red Bull hned první den formulové letní pauzy potvrdil setrvání Sergia Péreze v Red Bullu. Pro Mexičana je to vynikající příležitost dobře si odpočinout, načerpat síly a hlavně se dát psychicky do pořádku. Určitě to bude potřebovat, protože podle Johnnyho Herberta je psychicky na dně.

Spekulací o budoucnosti Sergia Péreze bylo mnoho. Prakticky na každé tiskové konferenci musel odpovídat na otázky, co s ním bude a zda skutečně věří tomu, že vedení bude trpět jeho slabé výkony i po letní pauze. V neděli se už proto rozehnil a vzkázal, že na podobné otázky nehodlá reagovat.

Vzhledem k pondělnímu rozhodnutí si skutečně chvíli odpočine, ale pokud se po letní pauze nevzchopí, určitě se začne zase uvažovat o tom, zda v Red Bullu bude zkoušet trpělivost svých šéfů i v roce 2025. Zejména pokud tým nezíská konstruktérský titul.

Je však zajímavé, že jej Red Bull podpořil, i když podle bývalého závodníka F1 Johnnyho Herberta jeho jízda v Belgii nestála za mnoho. „Sergio Pérez byl opět jezdcem, který o víkendu podal nejhorší výkon. Z první řady se propadával dozadu. Toto týmy od svých jezdců neočekávají.“

„Je hrozné, že to takhle řeknu, ale v tuto chvíli připomíná poškozený kus. Psychicky je to zlomený muž,“ prohlásil vítěz tří velkých cen. „V každém kontraktu se objeví výkonnostní klauzule, které by Red Bullu umožnily ukončit Pérezovu smlouvu, protože jeho výkony v posledních dvou letech nebyly dostatečně dobré.“

Sergio Pérez je závodník, který potřebuje cítit psychickou pohodu a podporu vlastní stáje. Když se toto vytratí, jeho výkony jdou od deseti k pěti. Za zmínku stojí i jeho poslední stint na Velké ceně Belgie.

Mexičan se ocitl na sedmém místě a muselo mu být jasné, že to po startu z druhé příčky nevěstí nic dobrého. Dotahovat se na něj začal i Carlos Sainz a Pérez se podle Helmuta Marka totálně „složil“. Jeho rychlost byla horší než tempo George Russella na starých pneumatikách.

Johnny Herbert ještě před zveřejněním výsledků pondělní porady Red Bullu zastával názor, že Pérez by neměl zůstat na svém místě. „Red Bull by měl nahradit Péreze Júkim Cunodem. Daniel Ricciardo není dostatečně dobrý. Zasloužil si Daniel místo v Red Bullu? Nemyslím si, alespoň zatím ne. Nebyl dostatečně silný ani v porovnání s Júkim Cunodem. Júki je pilot, kterému bych dal šanci. Jeho jezdecký projev se zlepšil.“

Ricciardo z let 2016 či 2017 je dávno pohřben. Nahradila jej verze, o které se už nemluví jako o budoucím mistrovi světa. „Maxovi by se nepostavil ten starý Daniel. Na Maxe je vyvíjen obrovský tlak a dominance Red Bullu je minulostí. Už tomu tak není. Všechno stojí na jeho ramenou. Abyste získali co nejvíce bodů, potřebujete dva piloty – pokud nevyhráváte závody, jako to dělal Max v posledních sezónách.“

„Když se dostanete do takové situace, tým musí udělat změny, ale možnosti jsou omezené. Vypadá to tak, že to bude buď Ricciardo, nad kterým visí otazník, nebo Júki,“ zamyslel se Herbert, kterého jen pár hodin po tomto rozhovoru Red Bull vyvedl z omylu.

Související zprávy

Diskuze