logo F1zpravy.czF1online.sk

Ferrari hledá řešení na poskakování. Makáme naplno, ujistil Vasseur

Charles Leclerc
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2024

Okruh Spa-Francorchamps se svými rychlými zatáčkami měl být pro Ferrari velkým testem. Počasí italské stáji dost pomohlo, ale v neděli se poskakování opět vrátilo. Šéf týmu Frédéric Vasseur avizuje, že továrna usilovně pracuje na řešení.

Vylepšení představená ve Španělsku sice na monopost přidala přítlak, ale spolu s ním se dostavily i nežádoucí efekty. V rychlých zatáčkách auto opět poskakuje. Charles Leclerc varoval fanoušky, že v Belgii budou tyto problémy nejviditelnější. Černý scénář se nenaplnil, protože kvalifikace se jela na vodě. Rychlosti v zatáčkách byly automaticky nižší, a tak se poskakování neobjevilo.

Leclerc díky tomu startoval z pole position a v úvodní fázi závodu mohl být se svým monopostem spokojen. Čím byl však monopost lehčí, tím stoupala rychlost v zatáčkách. Na konci závodu už auto zase skákalo.

„Odstranění poskakování bude výkonnostní krok vpřed. Makáme naplno, abychom na to něco přinesli. Uděláme to co nejdříve,“ slíbil po nedělní velké ceně Frédéric Vasseur. „Simulovat poskakování je však zcela nemožné. I mezi jednotlivými segmenty víkendu se poskakování objevuje a zase mizí, když se změní směr větru nebo něco jiného. Je to hraniční. My jsme v této věci na hraně.“

Přidávat přítlak na monopost je stále náročnější. Objevují se teorie, že současné monoposty s mnohem jednoduššími tlumiči, než u předchozí generace, mohou mít i „příliš mnoho přítlaku“. Pokud totiž přítlak přetíží tlumiče a monopost se dostane příliš blízko k zemi, tak se vrátí poskakování. Pro týmy je nyní důležité hledat přítlak a přidávat jej na těch místech, kde způsobí nejmenší problémy. McLaren se to očividně naučil.

„Máme nějaké metriky, kterými předpovídáme, jestli budeme v lepší formě nebo ne, ale v konečném důsledku jsme i pod tlakem toho, kolik výkonu bychom mohli získat, kdybychom měli o něco více přítlaku,“ vysvětluje Vasseur.

Přidat ho je velmi lákavé, ale teď je už všechno o detailech. „Myslím si, že jsme udělali obrovský krok vpřed, ale všichni v této věci udělali obrovský krok vpřed. Problémem je, že vyvíjíme mnohem blíže pod limitem. Celou dobu si hrajeme s poskakováním, abychom se udrželi blízko. Pokud to přestřelíte, musíte o krok ustoupit.“

Související zprávy

Diskuze