logo F1zpravy.czF1online.sk

Zdálo se mi to jako velký risk, říká Piastri o jednozastávkové strategii

Oscar Piastri a Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl30. 7. 2024

Další výborný výkon v podání Oscara Piastriho. Nebýt jedné chyby, možná by se přímo zapojil i do bitvy o vítězství, a zopakoval si euforii z Maďarska. Takhle to bylo „jen“ třetí místo, které se po diskvalifikaci George Russella proměnilo na druhé.

Australan opět ukázal výborné tempo i nádherný manévr na Charlese Leclerca, kterým si uvolnil cestu ke stíhání obou Mercedesů. Ještě předtím však při druhém pitstopu ztratil cenné vteřiny, když netrefil své vymezené místo v boxech, a srazil tzv. „jackmana“ (mechanika, který zepředu zvedá monopost při pitstopu).

„Stalo se mi to už asi podruhé nebo potřetí v sezóně, takže se to pokusím už nezopakovat,“ poznamenal Oscar Piastri, který se až v posledním kole dostal do DRS za Lewise Hamiltona.

„Nebylo snadné přejet předtím přes Charlese, navíc jsem si přehřál pneumatiky. Klidně se mohlo stát, že bych za ním zůstal zaseknutý po delší dobu. Pro mě to byl klíčový moment. Mé tempo totiž bylo velmi dobré. Mrzí mě, že kvalifikace mi nevyšla úplně nejlépe. Tento víkend byl totiž velmi silný,“ pokračoval australský pilot.

Oscar Piastri nakrátko vedl závod, když u druhých pitstopů zůstal na trati déle než ostatní, a pochvaloval si tempo na čistém vzduchu. V té době měl obuté hardy a dokonce odjel nejrychlejší kolo. Nezkrslo mu na mysl vyzkoušet jednozastávkovou strategii?

„Měl jsem takovou myšlenku, ale nevěnoval jsem jí velkou pozornost. Je neskutečné, jaký byl dnes rozdíl v čistém a špinavém vzduchu. Jakmile jsem měl čistý vzduch, šel jsem snad o vteřinu rychleji. Potom jsem cítil, že pneumatiky začaly trochu degradovat. Patnáct kol do konce je na Spa velké riziko zkusit to potáhnout do konce. Přesto jsme měli dobrou šanci vyhrát, protože jsem získal pneumatikovou výhodu. Při zpětném pohledu jsme možná měli zvážit jednu zastávku. Spousta lidí si asi říká, proč to také nezkusili. Mně především chyběla lepší pozice na trati z kvalifikace.“

Oscar Piastri potřetí z posledních čtyř víkendů vystoupil na pódium. Dnešním výkonem zastínil Landa Norrise, a také jeho zásluhou se McLaren přiblížil v Poháru konstruktérů k Red Bullu na 42 bodů.

„Jsem vcelku spokojen, ale cítím, že jsme měli na víc. Tempo totiž bylo výborné, akorát ta kvalifikace. I osobně se cítím, že si buduji dobré momentum, ale vím, jak se to může rychle zvrtnout. Snažím se na tom stavět a cítím, že jsme na tom dobře,“ uzavřel Oscar Piastri.

Související zprávy

Diskuze